PİYASALAR

Piyasada AKP-CHP etkisi

İlk hafta Ak Parti- CHP seçeneğinin etkisiyle piyasalar fena değildi. Bu koalisyon özellikle ekonomi cephesinden güçlü bir destek alıyor

13 yıllık tek parti iktidarına son veren seçimlerin ardından bir hafta geçti. İlk haftanın finansal piyasalardaki bilançosu hafif sayılır. Bunda ortaya atılan AK Parti-CHP büyük koalisyonu seçeneğinin etkisi olduğunu düşünüyoruz. Bu koalisyon özellikle ekonomi cephesinden güçlü bir destek alıyor. Çünkü adı üstünde büyük koalisyonun siyasi istikrarı sağlama, reformları yapma, dış politikada etkili olma gücü ve ihtimali yüksektir. Şimdilik kimse oyunbozanlık rolüne düşmek istemeyeceği için, ortaya abartılı gibi görünüm çıkıyor. Hükümet kurma çalışmaları başladığında ise gerçeklerle yüz yüze kalınacak. Ancak piyasaların bize söylediği net bir şey var. O da büyük koalisyona büyük umut bağlayacakları ve önemli bir kredi açacaklarıdır.

Bunun bir sonucudur ki, Türkiye finansal piyasalarının, 13 yıl sonra karşı karşıya kalınan koalisyon hükümetini davul zurnayla karşılamasa da, çok negatif fiyatlamadığıdır. 

- Gelişmelerin en iyi yansıtıcısı olarak dövizden başlayalım. Seçimlerin öncesi cuma günü döviz sepetinin değeri 2.8094 idi. Seçim sonrası ilk gün pazartesi sepet bazında döviz 2.9619’la rekora çıktı ve yüzde 5.4’e kadar yükseldi. Gün içinde başlayan geri gelmeler sonraki günlerde de sürdü ve haftayı döviz sepeti 2.8848’den kapattı. İlk günkü yüzde 5.4’lük artış sonraki günlerde yüzde 2.7’lik düşüşe döndü. Döviz sepetinde bir haftada 8 kuruşluk veya yüzde 2.7’lik artış meydana geldi. 

- Borsa ilk gün yüzde 8.1’e varan düşüşle açıldı. Ardından toparlanma haftanın sonuna kadar devam etti. Pazartesi günü endeks 75.268 ile en düşük düzeyine indikten sonra cuma kapanışta 80.533’e çıktı ve 4 günlük artışı yüzde 7’yi buldu. Cumadan cumaya ise yüzde 1.7’lik kayıp söz konusu ki, bu borsa için önemsenmeyecek düzeyde. 

- Hazine faizleri de en sert tepkiyi en başta verdi. 2 yıllık gösterge faiz yüzde 9.90’dan yüzde 10.43’e, 10 yıllık faiz de yüzde 9.32’den 9.99’a kadar yükseldi. Haftayı ise 2 yıllık yüzde 9.97’den, 10 yıllık da yüzde 9.40’tan kapattı.Haftalık bazda biri 7 baz, diğeri 8 baz puan arttı. En az tepkiyi faizlerin verdiği söylenebilir. 

- Bundan sonra ilk etapta koalisyon görüşmeleri, koalisyon hükümeti ihtimalleri, eğer ortaya bir hükümet çıkıyorsa hangi partiler arasında olacağı, nasıl bir program hazırlanacağı, kimlerin bakan olacağı piyasalar için önemli olacak. Ardından elbette ilk icraatlar heyecan yaratacak. Büyük koalisyonun etkisi de hitap ettiği kitle de büyük olacak. Büyük hedefler koyarsa, reformlar hızla gündeme gelirse ve seçim mümkün olduğunca ötelenir veya zamanına bırakılırsa piyasalar tarafından çok pozitif biçimde fiyatlanır. Piyasalar büyük koalisyona büyük kredi açar. Küçük koalisyona da küçük.

- Ancak koalisyon görüşmeleri ve pazarlıkları uzayabilir, anlaşmazlıkla bitebilir de. İhtimali nedir kestirilemez ama koalisyonun kurulması mümkün olmadığında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifadesiyle “seçimlerin tekrarlanması” gerekebilir. Bu da ekonomi için zaman kaybı ve piyasalar için de önemli bir stres kaynağıdır.

BORSANIN BOĞALARINA GÖRE KOALİSYON KABUS DEĞİL