PİYASALAR

Piyasanın önünde en büyük risk: Kamu hisseleri

Seçimlerden bu yana kamu bankaları ve Emlak GYO hisseleri negatif ayrışıyor

 önünde önemli bir engel var: Kamu hisseleri.

AK Parti’nin seçimlerde tek başına iktidar çoğunluğunu sağlayamaması ile beliren koalisyon ihtimali kamu bankaları ve Emlak GYO hisselerinde satışlara neden oluyor.

Seçimlerden bu yana Halk Bank hisseleri yüzde 7,5, Vakıfbank hisseleri ise yüzde 4,5 oranında değer kaybetti. Aynı dönemde Akbank yüzde 2, Garanti yüzde 0,6 yükseliş gösterdi.

Bankacılık Endeksi ve BIST 100 ile karşılaştırıldığında da kamu bankalarının negatif yönde sert bir şekilde ayrışması dikkat çekiyor. Seçimlerden bu yana BIST 100’ün kaybı yüzde 1,6, Bankacılık Endeksi’nin kaybı ise yüzde 1,4 ile sınırlı düzeyde kaldı.

Emlak GYO hisselerindeki satış eğilimi de dikkat çekiyor. 5 Haziran kapanış fiyatına göre şirketin hisseleri yüzde 7,6 aşağıda işlem görüyor.

İş Yatırım Bankacılık Analisti Kutluğ Doğanay, seçimler öncesinde kamu bankaları kağıtlarının düşüş göstereceği beklentisi içinde olduklarını, seçimlerden sonra da bu beklentiler doğrultusunda bir seyir görüldüğünü belirtti. Doğanay, "Esasında yılbaşından bu yana değerlendirirsek iki kamu bankasının da bankacılık endeksi içinde çok da kötü bir pozisyonda yer almadığını görürüz. Yılbaşından bu yana Halkbank bankacılık endeksinin yüzde 1'i kadar üzerindeyken, Vakıfbank sadece yüzde 0,5 gerideydi. Fakat hisselerin düşmeye başladığı 18 Mayıs'tan bu yana bu iki bankanın bankacılık endeksi içinde negatif ayrıldığı görüldü. 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının kamuoyunun gündeminde tekrar öne çıkması ve kamu bankalarının kullandırdığı usulsüz kredilerle ilgili haber akışı kamu bankalarının bankacılık endeksindeki negatif ayrışmasına yol açtı" değerlendirmesinde bulundu.

Doğanay hükümet kurulana kadar kamu bankalarındaki negatif ayrışmanın devam edeceğini, AK Parti'nin olmadığı bir hükümet seçeneğinin bu bankaların pozisyonları üzerinde baskı yaratacağını söyledi.

Benzer bir yorumu TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte de yapıyor. “Kamu bankaları ve Emlak GYO’nun negatif ayrışmasının AKP dışı tüm hükümet kurulması durumunda devamını bekleriz” diyen Ökte, “Eğer AKP koalisyon hükümetini kurarsa, kamu bankaları ve Emlak GYO’nun negatif performanslarının kısa vadede terse dönmesini bekleriz. Uzun vadede ise AKP’nin hükümeti beraber kuracağı koalisyon ortağının duruşu ve hükümet kurulduktan sonra Meclis’e geçmiş AKP hükümetleri hakkında yeni dosyalar getirilip getirilmeyeceği gibi konulara bağlı olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Seçimlerin ilk gününde yüzde 8’in üzerinde düşen borsa kayıplarını telafi ederken benzer bir eğilim dövizde de görüyor. Seim öncesinde 2,67 düzeylerinde olan kur bugün 2,70 seviyelerine kadar geriledi. Gösterge tahvilin faizi ise yüzde 10 ile çift haneli seviyede. 

BORSANIN BOĞALARINA GÖRE KOALİSYON KABUS DEĞİL