PİYASALAR

Küresel faizlerde yükseliş sürüyor

Alman tahvilleri başta olmak üzere küresel tahvil faizlerinde yukarı yönlü hareket devam ediyor

Küresel tahvil piyasasında faizler yükselmeye devam ediyor. Avrupa kaynaklı yükselişin en yakın takip edilen göstergesi olan Alman 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1’i geçti ve Eylül 2014 seviyesine geldi.

Almanya 10 yıllık tahvil getirileri, piyasalarda uzun vadeli enflasyon beklentilerinin son üç haftanın zirvesine çıkmasıyla beraber yüzde 1'in üzerine tırmandı. Tahvil getirileri, Alman piyasalarının bugüne kadar gördüğü en sert satış döneminin sonrasında Nisan ortasında sıfıra yakın seviyelerden yükselmeye başladı. Euro bölgesinde enflasyon ile ilgili gelen olumlu sinyallere rağmen enflasyon yüzde 0.3 ile hâlâ çok düşük seyretmeye devam ediyor.

Almanya ile birlikte çevre ülke faizlerinde de benzer bir hareket görüldü. Çevre ülke faizlerinin 10 yıllık bölümünde yaklaşık olarak 5 baz puan civarı satışlar görüldü.

Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Gökhan Şen bugün yayınladığı notta gelişen piyasa faizlerinin de bu harekete ayak uydurduğunu belirtti. Şen bununla birlikte vade priminin yeniden fiyatlanması ile 10 yıllık ABD tahvil faizinin de yüzde 2,50 seviyesine yaklaştığını ifade etti. 

Avustralya ve Japonya'da gösterge tahvil faizleri de iki ülkede görülen ekonomik gelişme sinyalleri sonrasında yılın zirvesini gördü. Avustralya 10 yıllık gösterge tahvil faizleri 11 baz puan artarak yüzde 3,16 ile Kasım ayından bu yana en yüksek seviyeye geldi. Mart ayından bu yana 10 yıllıklarda görülen 80 baz puanlık artış, 2009 yılından bu yana çeyrek bazındaki en yüksek artış olarak kaydedildi.

Japonya'nın 2025 vadeli gösterge tahvil faizi de 3 baz puan artarak yüzde 0,545 oldu. Japon 10 yıllıklarında Eylül ayından bu yana bu seviye görülmemişti.

Bloomberg Küresel Gelişmiş Ülke Tahvil Endeksi 2014 yılında yüzde 0,1'lik bir yükseliş gösterirken, bu yıl endeks yaklaşık olarak yüzde 4 gerileme gösterdi.