PİYASALAR

2 dakikada piyasa turu

Yurt dışı ve yurt içi piyasalardaki veriler

Saat 18:35 itibariyle piyasalardaki veriler

BIST 100 

BIST 100 endeksi bugüne yüzde 0,3 yükselişle 79 bin 985 puandan başlamıştı. Endeks dün TL’deki değer kazancı ve beklentilerden iyi açıklanan birinci çeyrek büyüme verileri ile günü 79 bin puan düzeyinde geçirirken Deniz Baykal’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından koalisyon hükümetine ilişkin olumlu açıklamaları ile ikinci seansta borsada alımlar hızlanmıştı. Dün akşam ABD piyasaları olumlu seyrini sürdürürken bugün TL güne güçlü giriş yapmıştı. Bu gelişmeler doğrultusunda BIST 100 güne 80 bin sınırında başladı.  sonrasında endekste yaklaşık 300 puanlık bir düşüş gerçekleşmişti.

Endeks günü yüzde 1,38 artışla 80.845 seviyesinden kapattı.

DOLAR/TL

Dolar, Fed'in faiz artırımına ilişkin beklentilerin desteği ile yükselişini devam ettiriyor. Dolar 16 majör ülke para birimi karşısında değerlenmeyi sürdürdü. Bugün cari açık verisinin beklentilerin üzerinde çıkmasının ardından dolar/TL'de sınırlı da olsa yukarı yönlü bir hareket görülmüştü.  ardından TL'de toparlanma görüldü. Saat 15:30'da gelen ABD verileri de etkili oldu.

Dolar/TL gün içinde 2,70 seviyesinin altını gördü.

ABD'DE İŞSİZLİK MAAŞ BAŞVURULARI 279 BİN OLDU
ABD'DE PERAKENDE SATIŞLAR YÜZDE 1,2 ARTTI

EURO/DOLAR

Alman 10 yıllık gösterge tahvil faizlerinin Eylül ayından bu yana ilk defa yüzde 1'in üzerine çıkması dolayısıyla dolar euro karşısında gerileme gösterdi. Euro/dolar paritesi 1,1200 düzeyinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının belirsizliğin son bulması yönünde iyimserlik yaratması ile görülen TL'deki toparlanma Euro/TL'ye de yansıdı. Euro/TL 3,0390 seviyesinde. 

AVRUPA BORSALARI

 gösterdi. Gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,3 değer kazanırken, Yunan ASE endeksi ise yüzde 5,6 yükselerek Batı Avrupa borsaları arasında en fazla yükselen endeks oldu. Yunan ASE endeksinde görülen bu hareket Şubat ayından bu yana görülen en hızlı ralliye işaret ediyor.

ALTIN

Fed'in faiz artırımına yönelik beklentiler ve hisse senetlerinde görülen ralli sonrasında altın talebinde gerileem söz konusu. Altın 1.180 dolar seviyesinde işlem görüyor.

RJO Futures Stratejisti Phil Streible, “Altına olan inançlarını koruyan bazı sikke alıcılarının piyasadan uzak duruyor. Bu yatırımcıların güvenlerinin sarsıldığı anlamına geliyor. Altın ürünlerine olan her çeşit fiziki talep darbe almış durumda” yorumunda bulundu.

PETROL

Petrol fiyatları  ardından geriledi. Yatırımcıların ABD'deki üretime ilişkin gelen yavaşlama sinyalleri karşısında Suudi Arabistan üretimine yönelik rekor üretim beklentileri ile altı ayın zirvesine yükselen petrol fiyatlarında ilerleme durdu. Temmuz vadeli Batı Teksas türü ham petrol kontratı 38 sent gerileyerek Nymex elektronik işlemlerde 61,05 dolara geldi. Brent petrol yüzde 1,61 kayıpla 64,64 dolara geldi.