PİYASALAR

Tahvil piyasaları kırmızı alarm veriyor

Merkez bankaları ve hükümetlerin tahvil piyasalarındaki oynaklıklıkla ilgili endişeleri büyüyor

Merkez bankaları ve hükümetlerin tahvil piyasalarındaki oynaklıklıkla ilgili endişeleri büyüyor.

Fed ve Avrupa Merkez Bankası'ndan yetkililer bu konuyu daha önce dile getirmişti. Şimdi de İngiltere'nin Borç Yönetim Bürosu, dalgalanmaların ileride yatırımcıların tahvil alımlarında tereddüt etmesine sebep olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Geçtiğimiz son bir kaç hafta içinde tüm dünyada hükümet tahvilleri, özellikle Alman tahvillerinin öncülüğünde keskin fiyat dalgalanmaları yaşadı. Dün yüzde 0,89 seviyesinde olan 10 yıllık Alman tahvili faizi, geçen hafta 0,49 seviyesindeydi.

TAHVİL PİYASALARINDA BAŞ DÖNDÜREN HAFTA

Gilt olarak bilinen İngiliz tahvilleri de küresel sarsıntıdan etkilendi: 10 yıllık tahvillerin faizi aynı süre içinde yüzde 1,81'den 2,05'e çıktı. ABD'de ise artış yüzde 2,19'dan 2,38'e oldu.

İngiltere'nin Borç Yönetim Bürosu Başkanı Robert Stheeman, "Yüksek volatilite ortamı önemli bir endişe kaynağı. O kadar da uzak olmayan bir gelecekte tahvil ihaleleri yapamamaya başlarsak şaşırmam" dedi.

Stheeman'ın uyarısından birkaç hafta önce, Mayıs başında Avrupa tahvillerinde görülen keskin satış dalgasının Fransa'da yapılan bir ihalede yeterince talep toplanmamamasından kaynaklandığı iddia edilmişti. Tahvillerin satılamaması sadece yatırımcıların ülkedeki finansman durumuyla iligi endişeli olduğunu göstermez. Aynı zamanda yatırımcıların fiyatların yüksek iniş çıkışlar gösterdiği bir piyasada büyük alımlar yapma endişelerini de yansıtabilir.

Yetkililer, yeni düzenlemelerin bankaların tahvil stoklarını kısmasına sebep olarak piyasada büyük dalgalanmalara yol açtığı, böylece yatırımcıların maruz kaldığı kayıpların arttığı ve algoritmik işlemcilerin riskleri yükselttiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Öte yandan küresel piyasaları yönlendiren çifte kuvvet oynaklığı daha da artırıyor: mal ve hizmet talebinde zayıflık ile büyümeyi desteklemek isteyen genişlemeci merkez bankalarından gelen nakit dalgası. Yatırımcıların küresel ekonomideki kaymalara göre yeniden pozisyon alması, piyasadaki hareketleri iyice keskinleştirmiş oldu.  

TAHVİL PİYASASINDAKİ DALGALANMA SÜRECEK Mİ?