PİYASALAR

Endekste kritik seviyeler

Uzmanlar, önümüzdeki dönemde BIST 100 endeksinde aşağı yönlü olarak 80 bin, yukarı yönlü ise 88 bin seviyesinin kritik olduğuna dikkat çekiyor.

Yılbaşındaki zirvesinden yüzde 12 aşağıda olan BIST 100 endeksi Mayıs ayından bu yana düşüş trendinde. 

Peki endeksteki bu düşüş devam eder mi? Yükseliş durumunda hangi seviyeler söz konusu olabilir?

Analistler aşağı yönlü olarak 80 bin seviyesine dikkat çekerken, yukarı tarafta ise 88 bin seviyesinin aşılmasının bu yılın ilk ayında görülen 91 bin puanlık zirvenin tekrar yakalanmasına zemin yaratacağını belirtti.

Işık FX Araştırma Müdürü Veli Kocatürk, endekste 80 bine yaklaşılmasının tepki alımlarını beraberinde getirmesine rağmen bu alımların kısa süreli olduğunu söyledi. 80 bin seviyesinin önemli olduğunu vurgulayan Kocatürk, endeksin 80 binin altına sarkmasının panik havası yaratabileceğini ifade etti.

Ata Yatırım Analisti Murat Barışık da endekste 80 bin 200 seviyesinden tepki alımları geldiğini, 82 bin 500 direnç noktasına kadar da tepki alımlarının devam edeceğini belirtti. Barışık, endeksin 82 bin 500'ün üzerine çıkması durumunda bu alımların artık tepki alımının ötesine geçmiş olduğu anlamına geleceğini söyledi. Barış endeksin 80 bin altına sarkması durumunda ise 78 bin 500 – 78 bin 300 seviyelerine kadar gerileme olacağını belirtti.

PİYASALARIN GÖZÜYLE 4 SEÇİM SENARYOSU
 

Endeks bu yılın Ocak ayında 91 bin seviyesini görmüş, bu seviyeden sonra yaşanan satışlarla Mart ayının ortalarında 76 bine kadar gerilemişti. Analistler yılın geri kalan bölümünde endeksin tekrar 91 bin seviyesini görebilmesi için yurt dışındaki gelişmelerle birlikte, seçim sonrası ortaya çıkacak tablonun da etkili olacağını belirtti.

İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhan Gürleyen, "88 – 89 bin aralığında piyasaya sat veren kurumlardan biriyiz. Sat tavsiyemizin arkasında seçimler değil seçimden sonra oluşacak belirsizlik ve Türkiye'nin doğru ekonomik politikaları uygulayacağına olan güvenimizin azalması yatıyor. Türkiye zaten dünyaya göre pahalı değil, ucuzdu, son düşüşten sonra ucuzluğu biraz daha arttı. Uluslararası parayı çekmek için artık ucuzluk yetmiyor" ifadelerini kullandı.

Endeks açısından seçim sonrası Türkiye'de oluşacak tablo ile birlikte yurt dışından özellikle ABD'den gelecek verilerin ve Yunanistan konusunun etkileri de izlenecek.

Endeksin gelecek seyrinde yukarı taraf için analistlerin işaret ettiği teknik seviye ise 88 bin. Bu seviyenin aşılması durumunda endeksin piyasaların olumlu bulduğu bir seçim sonrası tablosunda bu yılın zirvesi olan 91 bin seviyelerine çıkması analistler tarafından mümkün görülüyor.  

“MAYIS’TA SAT VE GİT” ZAMANI MI?