PİYASALAR

"İşte zirve" grafiği

Yatırımcılar zirveye ulaştıkları anda hisselerini ellerinden çıkarmak için acele ediyor. Peki ya zirveye gerçekten ulaşılmamışsa?

Ben Carlson'un bize insanların finansal krizden beri her "İşte zirve!" dediğinde yaşananları gösteren güzel bir grafiği var.

Bu, çok kez yaşanmış bir durum. Ve hep haksız çıkmışlar.

Hisselerin gerçekten zirveye ulaşıp ulaşmadığını sorgulamanın başka bir yöntemi olarak Carlson, yatırımcıların kendilerine sormalarının faydalı olacağı birkaç soru öneriyor.

Bu sorular arasında en dikkat çekici olanlar şunlar: 

* Doların sözde dünya döviz rezervi olarak düşeceği günleri hatırlıyor musunuz?

* Ya altın onsunun sözde 5 bin dolara çıkacağı günleri?

* Ya da 'Fed hiperenflasyona neden olacak' dendiği günleri?

* Peki ya çift dipli durgunluğa tanık olacağımızdan emin olduğumuz o günleri?

Oaktree Capital'dan Howard Marks bir yatırımcının hemen şu an satın alabileceği herhangi birşeyin pahalı göründüğünü söylemişti. Yine de Marks, hâlâ uçurucu zirveden çok uzakta olduğumuzu düşünüyor.

Tabi öte yandan bir de enflasyon ve milli gelirin şu anki sınılarının arasında gidip geldiğinde — enflasyon için yüzde 1 ile yüzde 2 arası, GSYİH için yüzde 2 ile yüzde 3 arası - hisselerin gayet güzel bir performans sergilediğini dile getiren David Rosenberg var.

Bu yüzden bir dahaki sefere 'zirveye' ulaşıldığını düşündüğünüzde geçmişte daha önce bunun kaç kere yaşandığını ve bütün haksız çıkan o insanları hatırlayın.