PİYASALAR

Wall Street Journal son anketine göre, ekonomistlerin çoğunluğu ABD Merkez Bankası Fed’in faizleri Eylül ayında artırmasını bekliyor

Wall Street Journal son anketine göre, Fed’in faizleri Eylül ayında artırmasını bekleyen ekonomistlerin oranı artıyor

Ekonomistlerin çoğunluğu ABD Merkez Bankası Fed’in faizleri Eylül ayında artırmasını bekliyor.

Wall Street Journal anketine katılan ekonomistlerin yüzde 73’ü Fed’in dokuz yılın ardından atacağı ilk sıkılaşma adımını Eylül’de atmasını bekliyor. Eylül’de artırım bekleyenlerin oranı Nisan’da yüzde 65, Mart’ta ise yüzde 38 seviyesindeydi.

Fed yetkilileri Aralık 2008’den bu yana sıfıra yakın seviyede bulunan kısa vadeli gösterge faizini, yani federal fonlama faizini bu yıl içinde artırmayı planlıyor.

Mesirow Financial baş ekonomisti Diane Swonk, “Fed’in harekete geçmeden önce istihdamda kendi kendine yeten ve iyileşen bir toparlanma görmesi gerekiyor” diyor.

Ve faiz artırımının Fed’in 16-17 Eylül’de yapılacak toplantısında geleceği beklentileri arka arkaya gelen zayıf ekonomik verilerden sonra iyice güçlendi.

2015 başında ekonomistlerin beklentileri ağırlıklı olarak artırımın Haziran’da gelmesi yönündeydi. Ancak son ankete katılan ekonomistlerin sadece yüzde 7’si Haziran’da artırım olacak dedi. Bu oran Nisan’da yüzde 18, Mart ise yüzde 48’di.

Fed yetkilileri 29 Nisan’da yayınladıkları açıklamada ekonominin mevsim kaynaklı “geçici” sebeplerle yavaşladığını ve bu etkilerin geçmesiyle toparlanacağını söylemişlerdi.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart da geçen haftaki bir konuşmasında “Biz bu filmi daha önce de gördük” demişti.

Ancak ABD işe alımlarında zayıf geçen Mart’tan sonra Nisan’da başlayan toparlanmaya rağmen perakende satışları gibi diğer göstergeler baharda da büyümenin zayıf olduğuna işaret ediyor.

Fed yetkilileri, faizleri herhangi bir toplantıda artırabilecekleri üzerinde ısrarla duruyorlar. Yani sadece Fed Başkanı Janet Yellen’ın çeyrek dönemlik basın toplantısı yapacağı Haziran, Eylül veya Aralık’ta değil.

Ancak yine de çok az ekonomist Fed’in basın toplantısı olmadan faizleri artıracağını düşünüyor. Son ankette Temmuz’da karar bekleyenler yüzde 5, Ekim’de bekleyenler ise sadece yüzde 3 oldu.

Yüzde 7’lik bir kısım ise Fed’in artırım için gelecek yılı bekleyeceğini söyledi. 2016 başında artırım bekleyenlerden University of Central Florida ekonomisti Sean Smith, “Eğer zamanlamayı belirleyen verilerse, 2015’te artırım yanına bile yaklaşamayacak” dedi.

Yine de ekonomistlerin yüzde 70’i Fed’in faizleri artırmak için geç kalma riskinin daha fazla olduğunu söylerken, erken sıkılaşmanın daha büyük risk olduğunu söyleyenler yüzde 30.

Aylık olarak yapılan WSJ anketine Mayıs ayında 62 ekonomist katıldı. Ancak her ekonomist her soruya cevap vermedi.