PİYASALAR

Renault Türkiye'de üretim durdu

Bursa'daki Oyak Renault fabrikasında işçiler üretimi durdurarak, ücretlerinde iyileştirme talebiyle eylem başlattı

Dakikada bir aracın üretildiği Renault'ta işçiler mesai yapmayınca üretim durdu.

Türkiye'nin Detroit'i olarak bilinen Bursa'da otomotiv fabrikalarında çalışan işçilerin zam isyanı eyleme dönüştü. 

Yaklaşık 5 bin işçinin çalıştığı Renault Bursa Fabrikası'nda, saat 00.00 vardiyasına gelen 1,500 civarında işçi, fabrikaya girmeyince üretim durdu. Saat 16.00 ile 00.00 arasında çalışan yüzlerce işçi de fabrikadan çıkmadı. Bir vardiyada yaklaşık 400 otomobilin üretiminin gerçekleştiği öğrenildi.

Bursa'daki otomotiv fabrikalarında çalışan işçilerle bağlı bulundukları sendika arasındaki zam tartışmaları giderek büyüyor.

İddiaya göre, Türk Metal Sendikası'nın yetkili olduğu Bocsh'ta çalışan işçilere geçen Nisan ayında 3 yılı kapsayacak toplu sözleşmede yüksek oranda zam verilmesi, başta Renault olmak üzere aynı sendikanın yetkili olduğu otomotiv ve yedek parça fabrikalarındaki işçilerin tepkisine sebep oldu.

Bazı fabrikalardaki işçiler kendilerine verilen zam oranlarını beğenmeyerek, olumsuzluktan sorumlu tuttukları sendikadan istifa etme sürecine girdi. Son bir aydır devam eden tartışmalar bu gece yeni bir boyut kazandı.

Gazetecilere röportaj vermeyen işçiler eylemlerini sessizce sürdürdü. Mesaileri bitmesine rağmen fabrikadan dışarı çıkmayan işçiler de fabrika önünde bekleyen arkadaşlarına sloganlarla destek oldu.

Cep telefonları ışıklarıyla destek veren işçiler, istifa ettikleri sendika ve fabrika yönetimi aleyhine sloganlar attı.