PİYASALAR

Altında bu seviyelere dikkat

Piyasada FED'e yönelik beklentiler, tahvil piyasasındaki hareketler söz konusuyken yurt içi piyasalarda da seçime yönelik belirsizlikler hakim. Peki bu dönemde altına yatırım için hangi seviyelere dikkat etmeli?

Küresel piyasalardaki oynaklık altın yatırımına ilişkin senaryoları da dönüştürüyor. Altın piyasasını yakından takip eden uzmanlar kısa vadede altın yatırımının uygun bir yatırım olmayacağı görüşünde birleşiyor.

Garanti Bankası Emtia İşlemleri Yöneticisi Alper Kalyoncu, gösterge tahvil faizlerindeki yukarı yönlü ivmenin altına ilişkin beklentileri bozduğunu belirtti. Kalyoncu kısa vadede altın yatırımını tavsiye etmediğini söyledi.

Altın almak için 1.100 dolar seviyesine dikkat çeken Kalyoncu, "Gram/TL olarak baktığımızda 103-104 TL seviyesi satış için, 100 TL de alım için uygun seviyeler olarak değerlendirilebilir. Tabii yurt dışından gelecek gelişmeler doğrultusunda Merkez Bankası sıkılaştırmaya giderse alım için 95 TL uygun hale gelebilir" ifadelerini kullandı.

Ekonomist Ateşan Aybars ise altında yatırım için 1.174 – 1.223 dolar seviyelerine dikkat çekti. Aybars, "Altın 1.180 doların altına kırılırsa, orada duramayacaktır. Çünkü orada bir zemini yok. Bana göre 1.223 dolar üzerine çıkmadan altın alınmaz" diye konuştu.

'ORTA-UZUN VADE YATIRIM İÇİN SEVİYE 80 TL'

Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk orta ve uzun vadede altında yatırım yapılacak seviyeler için seçim sonrası dolar kurunun etkisine dikkat çekti.

Yıldırımtürk, "Kanımca seçim sonrası dolar kuru 2,45'lere gerileyecektir. Gram altın da 90-95 lira olacaktır. Eğer FED faiz artırırsa altının gramı 85 lirayı görebilir" diye konuştu.

Yıldırımtürk, "Orta ve uzun vadede altın 900 dolara kadar gevşeyecektir. Orta ve uzun vade yatırım yapmak isteyenler için bu seviye alım için uygundur. Gram/TL olarak bakıldığında da bu pozisyon için 80 TL uygun gözüküyor" dedi.

EN ÇOK ALTIN KAZANDIRDI

TÜİK'in bugün açıkladığı verilere göre Nisan ayında en yüksek reel getiri altı tarafında yaşandı. TÜİK'in yayımladığı Nisan ayına yönelik 'Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları'na göre en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 2,68, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 2,48 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti.

ALTINDAKİ YÜKSELİŞ KALICI MI?