PİYASALAR

Obama: İran ile tarihi bir mutabakata vardık

ABD Başkanı Obama, İran ile tarihi bir mutabakat sağladıklarını belirtti

ABD Başkanı Barack Obama, İran ile varılan ön anlaşma için "Tarihi bir mutabakata vardık. İran tüm yükümlülüklerini yerine getirdi" diye konuştu.

Anlaşmanın tüm temel hedefleri ile uyumlu olduğunu belirten Obama "Bu İsrail için de en ideal anlaşma" dedi. Mutabakatın İran'ın nükleer silaha ulaşmasını engelleyeceğini söyleyen Obama "Anlaşma çerçevesi İran'ın nükleer silah üretimine giden tüm yollarını kapatıyor. İran nükleer silah için plütonyum üretmeme konusunda ikna oldu. Müfettişler İran'ın nükleer tesislerine daha önce hiç olmadığı kadar ayrıntılı erişime sahip olacak" ifadelerini kullandı.

Bu sayede İran'ın dünyayı aldatmaya çalışması halinde bunun ortaya çıkacağını ifade eden Obama, müfettişlerin İran'ın anlaşmanın hükümlerine uyduğunu teyit etmesi durumunda uygulanan yaptırımların kaldırılacağını kaydetti.

Obama'nın ardından açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise anlaşmanın "sona ermeyecek" şekilde tasarlandığını ve hükümlerin süresiz olacağını belirtti. Kerry, İran'ın 15 yıl boyunca yeni nükleer santral kuramayacağını ifade etti.