PİYASALAR

Bankalar Birliği 'kötümser' yorumlara tepki gösterdi

Bankalar Birliği 'kötümser' yorumlara tepki gösterdi

Türk bankacılık sektörü temsilcileri, Moody's tarafından geçen hafta yayınlanan rapor başta olmak üzere Türk bankalarının görünümünün negatif tarif edilmesine tepki gösterdi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından yapılan bir açıklamada, “Makul riskleri ve beklenmedik şokları yönetebilecek güçte olan bankacılık sektörü için negatif değerlendirmeye katılmıyoruz” denildi.

Ülkede makro istikrarın korunduğu, büyümenin sürdürüldüğü ve bankaların özkaynaklarını güçlü kılacak kadar karlı olduğu belirtilen açıklamada, özellikle son dönemde alınan önlemler ve yüksek sermaye yeterliliği sayesinde bankaların göürünümünde bir risk görülmediği kaydedildi.

TBB ayrıca “sektörün sağlıklı yapsının korunması için” bankacılık maliyetlerini düşürülmesi talebini de iletti. Açıklamada “reel sektörün kredi ihtiyacının karşılanması, ekonomik büyümenin finansmanının sürdürülmesi ve sağlıklı yapısının korunması amacıyla düzenlemelerde uluslararası kuralların imkan verdiği esnekliklerin sağlanması ve aracılık maliyetlerini yükselten kamusal yüklerin azaltılması gerektiğini düşünüyoruz” denildi.

Son bir hafta içinde Moody's, Barclays ve Goldman Sachs yayınladıkları çeşitli raporlarda son gelişmelerin ve sektör yapısının Türk bankaları için yarattığı risklere karşı uyarılarda bulunmuşlardı. İşte uluslarası kuruluşların TBB taradından tepki çeken “kötümser” bankacılık yorumları:

Moody's

Barclays

Goldman Sachs

MOODY'S: TÜRK BANKALARININ GÖRÜNÜMÜ NEGATİF

'ZAYIF LİRA VE BÜYÜME TÜRK BANKALAR İÇİN RİSKLERİ ARTTIRIYOR'

GOLDMAN: TÜRK BANKALARINDA DEĞERLEMELER DAHA DA DÜŞEBİLİR