PİYASALAR

Çin'de konut fiyatları hızla gerilerken emlak hisseleri nasıl yükseliyor

Çin konut fiyatları rekor hızla düşüyor ancak ülkedeki dev emlak şirketlerinin borsa performansına bakınca durum çok farklı gözüküyor.

Çin konut fiyatları rekor hızla düşüyor ancak ülkedeki dev emlak şirketlerinin borsa performansına bakınca durum çok farklı gözüküyor.

Şubat ayında konut fiyatları yıllık bazda yüzde 5.7 azalırken, Çin’in 70 şehrinin 66’sında düşüş kaydedildi.

Çin’deki ekonomik büyüme konut arzında bir patlamaya, hatta ülkenin ünlü hayalet şehirlerinin oluşmasına yol açtı. Ancak büyümede görülen yavaşlıkla beraber düşen konut fiyatları borç yükü riskini arttırmaya başladı. konut arz fazlasına dikkat çeken Rabobank analistleri, sektörde bir krize daha çok var diyor. Ancak sahip olduğu mülkün değerinden daha yüksek emlak borcu olan şirket ve aile sayısı hızla artıyor.

Normalde bu durumun Çin’in büyük konut ve emlak şirketleri için kötü olması beklenirdi. Sonuçta bu şirketlerin satarak para kazandığı şey konut ve iş yeri binaları ve düşen fiyatların olumsuz bir gelişme olması gerekir.

ÇİN YAVAŞLIYOR, GÖZLER ATILACAK ADIMLARDA

Ancak Çin’in en büyük emlak şirketi China Vanke’nin hisseleri Çarşamba günü yüzde 4 yükseldi. Bir başka büyük emlak şirketi Poly Real Estate Group için de durum aynı. Hisseleri bir gecede yüzde 5.05 arttı ve geçen seneye göre artış yüzde 50’yi geçti. Ama neden?

Sorunun cevabı verilen teşviklerde. Örneğin, yine Çinli bir emlak şirketi olan Evergrande Real Estate Group yakın zamanda Çin’in devlet bankalarından 16 milyar dolarlık kurtarma kredisi aldı.

New York Times’a göre Çin hükümeti, diğer sektörlerle olan derin bağlarından dolayı konut piyasasının durumu hakkında çok endişeli. Emlak sektörü hem çelik tüketiminde, hem kredi büyümesinde hem de istihdam piyasasında çok önemli bir paya sahip. Ayrıca, vatandaşların da en büyük tasarruf ve yatırım aracı emlak olduğundan sektördeki bozulma halkı doğrudan etkiliyor.

Bu durum tam olarak yakın zamanda Çin'de çok şikayet edilen “iyi haber aslında kötü haber” fenomenin en uç örneklerinden biri. Yani olumlu ekonomik gelişmeler hisseleri olumsuz etkiliyor, çünkü bu hükümet ya da merkez bankasının desteğinin daha çabuk geri çekileceğinin işareti olarak algılanıyor. Yani Çin’de düşen konut fiyatları da daha fazla kurtarma desteği gelecek demek oluyor.