PİYASALAR

Dolar kurundaki düşüş kalıcı olacak mı?

Dolar kuru dünkü kritik zirve sonrasında geriliyor. Peki düşüş kalıcı mı? Uzmanlar yorumladı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın dünkü kritik görüşmelerinden sonra yaptıkları açıklamalar piyasalar tarafından pozitif olarak algılandı ve rekor üstüne rekor kırarak 2.6470'e kadar çıkan dolar/TL bugün 2.59'un altını gördü. 

Peki, hükümetin Merkez Bankası'na yönelik eleştrilerinin azalacağı beklentisiyle kurda oluşan iyimserlik kalıcı olacak mı?

Türk lirasının görünümü üzerine bir not yayınlayan Deutsche Bank, Merkez Bankası üzerindeki politik baskının devam edeceği tahmin ederek, bankanın önümüzdeki dönemde de likidite sıkılaşmasını arttırarak para birimini dolar karşısında desteklemeye çalışacağını söyledi.

MB'nin şu ana kadar döviz satış biçimini değiştirdiğini, döviz depo faiz oranlarını indirdiğini ve Mart ortası itibariyle piyasaya 1.5 milyar dolar likidite sağlayacağını açıkladığını hatırlatan notta, bankanın önümüzdeki dönemde de likiditeyi sıkılaştırmasının ve bankalararası gecelik repo faizini yükseltmesinin beklediğini söylendi.

Garanti Yatırım da notunda dünkü toplantının ve açıklamaların MB üzerindeki baskıyı ortadan kaldırmadığını söyleyerek, “Bankanın para politikasına dair yapılabilecek yorumlara karşı kırılganlığın ortadan kalkmadığını düşünüyoruz” dedi.

Kısa vadede TL'nin diğer gelişmekte olan ülkeler para birimlerine göre olumlu ya da olumsuz bir ayrışma göstermediğini söylese de, Garanti Yatırım'a göre Fed politikalarındaki belirsizlik de kadar Türkiye Merkez Bankası'nın faiz indirmeye devam etmesi lira üzerindeki baskıyı arttırıyor.

Dolar kuru

Garanti Yatırım açıklamasında “Her ne kadar FED sözle yönlendirmesinin çıkarılması durumunda hemen faiz artırılmayacağını ifade ederek finansal piyasalardaki oynaklığı düşürmeye çalışsa da, günün sonunda faiz indiren MB ve hâlâ faiz artırmaya yakın FED sebebiyle TL üzerindeki orta vadeli risklerin sürdüğünü düşünüyoruz” dedi.

TEB strateji birimi de hem politikacıların MB'nin bağımsızlığına vurgu yapan açıklamalarının, hem de bankanın hafta başında aldığı likidite sıkılaştırması kararının TL'nin diğer gelişmekte olan ülke piyasalarından yüzde 2.2 daha iyi performans kaydetmesini sağladığını söyledi.

Nota göre, haftaya yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ve Fitch raporu öncesi para biriminin Ocak başından beri kaydettiği yüzde 8'lik değer kaybının toparlanmasının beklenmiyor. Ancak TEB açıklamasında MB'nin, 17 Mart'ta yapılacak toplantıda da sıkı likidite duruşunu korumasının iyileşmeyi arttıracağını da ekledi. 

Ak Yatırım ise, “En azından şimdilik, MB üzerindeki baskıya ve para politikasının bağımsızlığına ilişkin krizin tavan noktasını arkamızda bırakmış olabiliriz” dedi.

Açıklamaları “açık bir yumuşama göstergesi” olarak gören Ak Yatırım, TL'deki toparlanmanın devamlı olabilmesi için küresel havanın da iyileşmesi gerektiğini belirtti.

TL dolar karşsında yılbaşından bu yana en yüzde 10'un üzerinde değer kaybetti.