BIST 100 9.553,47 % 0,24
USD/TRY 32,5199 % 0,15
EUR/TRY 34,8602 % 0,59
Piyasalar
9.553,47
% 0,24
32,5199
% 0,15
34,8602
% 0,59
1,0683
% 0,09
45,49
0,00
2.379,11
% 0,77
86,88
% -0,47
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Alman mahkemesinden tarihi dizel otomobil kararı

Alman mahkemesi, dizel otomobil yasaklarının bozulmasını reddetti.

Alman mahkemesinden tarihi dizel otomobil kararı
BLOOMBERG ,FT 27 02 2018, 14:26

Dizel otomobiller konusunda son günlerde devam eden tartışmalar yeni bir gelişme ile farklı bir boyuta ilerliyor.

Almanya'nın en yüksek idare mahkemesi dizel arabaları yasaklayan alt mahkeme kararının bozulmasına yönelik talebin reddedilmesi sonrasında Stuttgart ve Düsseldorf şehir yönetimlerine kendi çevre programlarını daha da geliştirmelerini ifade etti. 

Leipzig'de bulunan federal idare mahkemesinin kararı heyet başkanı Andreas Korbmacher tarafından duyuruldu. 

Stuttgart ve Düsseldorf idari mahkemeleri hava kirliliğinin önlenmesi için trafiğe çıkma yasağının da uygulanabileceğine hükmetmiş, Kuzey Ren-Vestfalya ve Baden Württemberg eyalet hükümetleri ise motorlu araçları trafikten men etmenin eyaletlerin değil, federal devletin yetki alanına girdiği gerekçesiyle konuyu Federal İdari Mahkeme'ye taşımıştı. Üst mahkemenin karar gerekçesiyle yasağın orantılı kullanılması, acilen yürürlüğe konmaması ve sadece trafik yoğunluğunun fazla olup, nitrik oksit emisyonunun üst sınırı aştığı yerlerde uygulanması gerektiğine de yer verildi.

Avrupa Birliği şehirlerdeki aşırı nitrik oksit emisyonunun yılda 400 bin kişinin erken ölümüne sebebiyet verdiğini duyurmuştu. 2010 yılında yürürlüğe giren ve havadaki nitrik oksit miktarının metreküp başına 40 mikro gramı aşmaması şartını getiren üst sınır, egzoz zararlılarının azalma eğilimine girmesine rağmen sürekli ölçüm yapılan Almanya'nın 70 yerleşim merkezinde aşılıyor.

Almanya'nın hava kirliliği ile mücadele önlemlerini yeterli bulmayan Avrupa Birliği Komisyonu federal hükümeti Avrupa Adalet Divanına şikâyet etme tehdidinde bulunmuştu. Hava kirliliğini önlemede AB tarafından belirlenen sınırları tutturamayan ülkeler arasında Büyük Britanya, Fransa, İtalya, İspanya, Romanya, Macaristan, Çekya ve Slovakya da bulunuyor.

FIAT DA VAZGEÇTİĞİNİ AÇIKLADI

Son günlerde küresel otomotiv devlerinin de dizel arabaların üretiminden çekilme kararı aldıkları görülüyor. 

Financial Times'ın haberine göre Fiat Chrysler, talepte gerileme yaşandığı ve son skandallar dolayısıyla maliyetlerde görülen artış nedeniyle 2022 yılına kadar binek araçlarında dizel araçları terk etmeyi planlıyor. 

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklar, 1 Haziran'da açıklanacak olan 4 yıllık plana göre İtalyan-Amerikan ortaklığındaki küresel otomotiv devinin tüm markalarında dizelden çıkacağını belirtti. 

Grubun bünyesinde, Jeep, Ram, Dodge, Chrysler, Maserati, Alfa Romeo ve Fiat markaları bulunuyor.  

Geçen yıl Toyota da belli bir dönemden sonra dizel model üretmeyeceği yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Böylelikle Fiat, Toyota'dan sonra dizel modellere veda edecek otomotiv şirketi oldu. 

 

 

Yukarı

Business HT×