BIST 100 9.058,82 % 2,86
USD/TRY 32,3184 % 0,08
EUR/TRY 35,1100 % 0,11
Piyasalar
9.059,37
% 2,87
32,3184
% 0,08
35,1100
% 0,11
1,0809
% -0,18
47,68
-0,25
2.211,92
% 0,78
87,33
% 1,44
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Sekiz yıl önce iptal edilen satış bugün gerçekleşiyor

General Motors, küresel kriz döneminde satışı iptal olan Opel'i Fransız Peugeot Citroen Grubu'na devrediyor

Sekiz yıl önce iptal edilen satış bugün gerçekleşiyor
EMRE ÖZPEYNİRCİ/ HÜRRİYET 16 02 2017, 12:09

2009 yılında iflas başvurusuyla birlikte yeniden yapılanmaya giden Amerikan otomotiv devi General Motors (GM), bir dönem gözden çıkardığı ancak sonradan vazgeçtiği Opel'i yeniden satmak için harekete geçti.

Dokuz yıl önce Kanada-Rus ortaklığı Magna’ya satışından son anda vazgeçilen Alman otomotiv üreticisinin yeni alıcısının ise Fransız Peugeot Citroen Grubu (PSA) olduğu açıklandı.

GM, Opel’in Fransız Peugeot Citroen Grubu’na (PSA) satılması konusunda görüşmeler yapıldığını doğrularken her iki şirket tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

 “General Motors ve PSA Grubu, 2012 yılından bu yana Avrupa’daki üç projeyi kapsayan bir ittifak uyguluyor ve iki grup için de önemli sinerji oluşturuyor. Bu çerçevede, General Motors ve PSA Grup düzenli olarak ek genişleme ve işbirliği olanaklarını inceliyor."

Dün de PSA Grubu’nun Alman hükümetiyle olası satışı görüşeceği açıklandı. Opel’in yeniden satışa sunulması, otomotiv sektöründe ‘deja vu’ yorumlarını da beraberinde getirdi.

8 YIL ÖNCE NE OLMUŞTU?

General Motors, 2008 yılındaki küresel krizle birlikte 2009 yılı başında 172,8 milyar dolarlık borcuna yenik düşerek, otomotivde tarihin en büyük iflas koruma başvurusuna imza atmıştı.

ABD hükümeti tarafından yüzde 60’ı satın alınan ve yeni bir yapılanmaya giden GM’nin Avrupa ve Almanya ağırlıklı üretim yapan Opel’i kapatması veya satması gündeme gelmişti.

GM, Opel’i ise uzun süren görüşmelerin ardından Kanadalı Magna ve Rus Sberbank ortaklığına satmaya karar vermişti.

Almanya’daki seçimler öncesinde Alman hükümetinin de destek verdiği bu satış sonrasında Başbakan Merkel, Magna’ya satış olursa hükümet ve eyaletlerden Opel’e 4,5 milyar euroluk destek aktarma sözü vermişti. Çünkü Kanada-Rus ortaklığı Magna işletmeleri kapatmayacağını en fazla 10 bin işçi çıkaracağını söylemişti.

GM o günlerde, “Anlaşma uyarınca Magna/Sberbank yüzde 55 hisseyi alacak, GM’de ise yüzde 35 hisse kalacak. Yüzde 10’luk kısmın sahibi ise çalışanlar olacak” açıklamasını yapmıştı.

Bu açıklamanın ardından Opel’in üst düzey yöneticileri bile Kanadalı otomobil parçaları üreticisi Magna ve Sberbank’a satışla ilgili son imzayı beklerken, ekonomik iyileşmeler gerekçe gösterilerek son anda satıştan vazgeçilmişti.

NEDEN VAZGEÇİLMİŞTİ?

GM’in o dönem satıştan vazgeçmesinin nedeni olarak Opel’in küçük ve ortak ölçekli otomobiller üretme konusunda sahip olduğu mühendislik ve Ar-Ge gücü gösterilmişti. Çünkü küresel kriz sonrası özellikle Amerika ve Asya pazarlarında ekonomik otomobillere ihtiyaç duyuluyor, bu konuda da Avrupalı markalar öne çıkıyordu. Ancak geçen sürede küçük otomobiller Amerika, Çin ve başka ülkelerde SUV’lar karşısında ciddi zemin kaybetmeye başladı.

Ayrıca zorlu emisyon ve güvenlik düzenlemeleri Avrupa’da üretilen araçları daha pahalı hale getirdiği için bu araçları başka pazarlarda satmak zorlaştı.

Diğer taraftan 2009’dan bu yana değişen en önemli durum, GM’in Çinli ortaklarıyla olan ilişkisİ. Bu ortaklar küçük ve orta sınıf otomobiller konusunda Avrupa’daki markalara en büyük alternatif durumuna geldiler.

GM, Çinli ortağı Shanghai Automotive Industry Corp (SAIC) ile Asya ve Latin Amerika pazarları için düşük maliyetli yeni bir araç dizisi tasarlamaya başladı.

Bunların hepsi üst üste konduğunda ve Opel’in satışlarını artırıp 1,1 milyon adede yükseltmesine rağmen 257 milyon dolar zarar etmesi, GM’i  sekiz yıl sonra yeniden satışa iten etkenler oldu.

ZARARLAR VE TRUMP ETKİSİ

Tabii GM’in ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın baskısıyla yeni yatırım bütçesi oluşturmak durumunda olduğunun da altını çizmek gerekiyor.

Opel’in 8 yıldır kâr edememesi ve GM üzerinde 15 milyar doları bulan yüke sebep olduğu da biliniyor.

GM CEO’su Mary Barra’nın da geçtiğimiz yıl yatırımcılara verdiği , “Kâr etmeyen pazar ve işleri terk edeceğiz” sözü de eklendiğinde Opel’in satış dosyası tekrar açılmış oldu.

Yukarı

Business HT×