BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5861 % 0,06
EUR/TRY 35,0014 % 0,42
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5844
% 0,05
35,0030
% 0,43
1,0708
% 0,08
45,35
0,00
2.313,40
% -0,12
88,11
% 0,10
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Renault'ya göre dizel araçlar piyasadan tamamen çekilebilir

Renault Avrupa sattığı çoğu dizel modelin zamanla piyasadan çekileceğini öngörüyor

Renault'ya göre dizel araçlar piyasadan tamamen çekilebilir
REUTERS 06 09 2016, 18:30

Fransız otomobil üreticisi Renault, şirket kaynaklarının Reuters'a verdiği bilgiye Volkswagen dizel skandalının ardından sıkılaşan zehirli gaz salınımı düzenlemeleri nedeniyle Avrupa'da sattığı çoğu araçta dizel motor kullanamayacağını öngörüyor.

Kaynakların verdiği bilgiye göre yaz tatil öncesindeki bir toplantıda açıklanan değerlendirme VW skandalının yarattığı etkilerin Avrupalı üreticilerin gelecek birkaç yılki stratejik planlarını nasıl şekillendirdiğini gösteriyor.

VW bir yıl önce, sattığı dizel araçlarda emisyon denetimini devreden çıkaran ve varlığı gizlenen bir yazılım kullandığını kabul etmişti. Skandal araçların zehirli gaz emisyonları ve denetimi konusunda büyük bir tartışma başlatmıştı.

Yıllardır dizel motor teknolojisine büyük yatırım yapan Renault ve Fransız rakibi Peugeot skandalın hemen ardından dizel motorun geleceğini savunan bir pozisyon almıştı.

Ancak Temmuz ayındaki toplantıya katılan iki kişinin verdiği bilgiye göre Renault'nun rekabetten sorumlu en kıdemli yöneticisi Thierry Bollore dizel teknolojisine yatırım görünümünün son derece bozulduğunu söyledi.

Toplantıya katılan kaynaklardan biri, "Artık acaba dizel hayatta kalabilecek mi diye düşündüklerini, benzer soruları yılın başında aklına bile getirmemiş olduğunu ifade etti" dedi.

Kaynak Bollore yaptığı değerlendirmeyi, "Daha sıkı standartlar ve test yöntemleri teknolojinin maliyetini dizelin piyasadan çıkmasını gerektirecek kadar yükseltecek" şeklinde özetledi.

Renault şirket sözcüsü konu hakkında açıklama yapmadı.

Dizel motorlar benzinli motorlardan daha az yakıt tüketiyor, ancak daha yüksek fiyata mal oluyor.

VW emisyon skandalından önce yakıt tüketiminde yarattığı düşüş fiyat artışını telafi edemediği için piyasadaki en küçük arabalardan oluşan A segmentinde ortadan kalkmaya başlamıştı.

Renault, kaynakların verdiği bilgiye göre Euro 6 emisyon kurallarının sıkılaştırılması nedeniyle 2020 itibariyle Clio modelinin yer aldığı B segmentinde ve Megane hatchback modelinin yer aldığı C segmentinde birçok araçta dizel motorların ortadan kalkacağını öngörüyor.

Bu üç segment geçen yıl 1.6 milyon adet olan Renault'nun Avrupa satışlarının çoğunluğu oluşturuyordu. Bu segmentlerdeki araçların da yüzde 60'tan fazlası dizel motorlarla satılıyordu.

Yukarı

Business HT×