BIST 100 9.047,46 % 2,73
USD/TRY 32,3158 % 0,07
EUR/TRY 35,1133 % 0,12
Piyasalar
9.047,78
% 2,74
32,3159
% 0,07
35,1133
% 0,12
1,0807
% -0,19
47,68
-0,25
2.205,63
% 0,49
87,30
% 1,41
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Batılı otomotivcilerde İran ve Türkiye iştahı

Daimler Başkanı Zetsche, “Türkiye’de geçen yıl 730 bin otomobil satıldı. Bu rakam ülke potansiyelinin çok altında” dedi. Duisburg Merkezli CAR-Institut da Türkiye’nin yılda 2 milyonluk bir pazarı olduğunu rapor etti

Batılı otomotivcilerde İran ve Türkiye iştahı
HAKAN ÖZENEN - GAZETE HABERTÜRK 14 03 2016, 07:49

Büyüme stratejilerini tamamen Çin üzerine kurmuş olan dünya markaları, bu pazarın 2016’da da büyümeye devam etmesini beklenseler de, artan riskler karşısında alternatif arayışlarına girdiler.

Almanya’nın önde gelen iki premium markası BMW ve Mercedes’le, Duisburg merkezli otomotiv araştırma şirketi CAR Enstitüsü üst düzey yöneticileri alternatif pazarlar içinde yılda 2 milyon adetlik binek otomobil pazarı potansiyeliyle Türkiye’nin dikkat çektiğini dile getirdiler.

Duisburg Merkezli CAR Enstitüsü adına konuşan Ferdinand Dudenhofer, bu yıl 1 milyon 130 bin aracın satılmasının beklendiği İran’ın 2020 yılındaki potansiyelinin 1 milyon 600 bin araç olduğunu, bunun da bugünkü İtalya pazarına eşdeğer bir büyüklük olduğunu vurguladı.

Dudenhofer Türkiye’nin yılda 2 milyon adet otomobilin satılabileceği bir pazar potansiyeline sahip olduğunu dile getirdi.

Daimler Başkanı Dieter Zetsche de Cenevre Otomobil Fuarı’nın başlamasından kısa süre önce yaptığı bir konuşmada, yeni açılan pazarlarda somut imkânlar olduğunu gördüklerini belirtirken, Duisburg Merkezli CAR Enstitüsü, Hindistan, Endonezya, Tayland, Vietnam gibi Uzak Asya ülkelerinin tıpkı Çin gibi gelişecek ekonomilere sahip olduğunu ve büyük potansiyelleri bulunduğuna inandıklarını belirtti.

Bazen beklenmeyen gelişmelerin fırsatlara gölge düşürdüğünü belirten Dieter Zetsche, “Şu sıralar zor günler geçiren Türkiye’de geçen yıl 730 bin otomobil satıldı, bu rakam ülke potansiyelinin çok altında” değerlendirmesinde bulundu.

YENİ PAZARLAR LÜKSE İLGİ DUYUYOR

Zetsche, yeni açılan pazarlarda somut imkânlar olduğunu gördüklerini dile getirdi. Dieter Zetsche “Kısa bir süre öncesine kadar yerli markaların çok güçlü olduğu Güney Kore’de acaba 1000 adet otomobil satabilir miyiz diye düşünüyorduk, bugün bu ülkede yılda 30 bin araç satıyoruz. Tıpkı bu ülke gibi, premium araçlarının hiç şansının olmadığı düşünülen Hindistan’da da bugüne dek görülmemiş fırsatlar olduğunu gözlüyoruz” dedi.

'PAZARIN BÜYÜMESİ İÇİN VERGİ İNMELİ'

Geçen hafta gerçekleştirilen Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği TAYSAD Genel Kurulu’nda konuşan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, “Biz hiçbir zaman ‘Vergiler azaltılsın, pazar büyüsün’ demedik ama artık pazarın ciddi olarak büyümesi lazım. Bundan sonra biz Türkiye’de büyük yatırımlar istiyorsak, pazarın biraz büyümesi lazım. Pazarın büyümesi için de vergilerin azaltılması şart” diye konuşmuştu.

KAPILARI AÇILAN İRAN, TÜM BATI'NIN İŞTAHINI KABARTIYOR

Dün kapılarını kapatan Cenevre Otomobil Fuarı sırasında konuya ilişkin konuşan BMW Başkanı Harald Krüger marka olarak henüz İran pazarıyla ilgili bir kararlarının olmadığını, ancak sadece Çin’in büyümesine dayalı bir büyümenin de sağlıklı olmadığı için alternatif pazarlara yoğunlaşmak gerektiğini dile getirdi. Daimler ise İran’la yeniden çalışmak için girişimlere başladı bile. Mercedes’in 2007 yılına kadar işbirliği içinde olduğu, İran Khodro Grubu şirketlerinden Setareh ile binek otomobillerinin İran distribütörlüğü konusunda anlaşmaya varmak üzere olduğu konuşulmaya başlandı bile.

 

Yukarı

Business HT×