BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5903 % 0,21
EUR/TRY 34,7315 % 0,26
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5903
% 0,21
34,7315
% 0,26
1,0645
% -0,08
45,35
-0,09
2.308,38
% -0,81
87,23
% 0,26
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Doğuş Otomotiv'in Volkswagen depreminden sarsılmasının 3 muhtemel nedeni

Alman otomotiv devi Volkswagen'de yaşanan skandalın Doğuş Otomotiv üzerinde 3 muhtemel etkisi olması bekleniyor

Doğuş Otomotiv'in Volkswagen depreminden sarsılmasının 3 muhtemel nedeni
BUSINESSHT 22 10 2015, 14:14

Volkswagen'in Türkiye distribütörü Doğuş Otomotiv'in Alman otomotiv devini sarsan dizel emisyon skandalından ne kadar etkileneceği hala büyük merak konusu.

İş Yatırım da son raporunda bu konuya ilişkin kapsamalı bir değerlendirme yayınladı. Doğuş Otomotiv için hedef fiyatını 15,80 TL'den 11,90 TL'ye indiren ve 'tut' tavsiyesini koruyan analistler küresel skandalın Doğuş' nasıl etkileyeceğini mercek altına aldı.

Rapora göre, Türkiye pazarında VW Grubu'nun egzoz gazı skandalının etkili olduğu araçlarla ilgili detayları ve Doğuş Otomotiv tarafından alınacak olan eylem planı Alman hükümetinin VW Grubuna skandalın çözümü için verdiği nihai sürenin dolmasıyla açıklanacak.

Şu an belirlenen hedef fiyat incelenen üç alternatif senaryo arasından seçilen baz senaryoya göre belirlenmiş. Analistler açıklamadan sonra fiyatın tekrar gözden geçirileceğine dikkat çekiyor.

Rapora göre baz senaryoda skandal Doğuş Otomotiv'i üç ayrı kanaldan etkileyebilir:

1) Sorunlu araçların onarımı için gerekli olan bir defaya mahsus katlanılacak maliyet

Doğuş Otomotiv, egzoz gazı skandalının Türkiye'de ne kadar aracı etkilediği bilgisi için VW Grubunun araştırmasını tamamlamasını bekliyor.

Skandaldan etkilenen araçların Euro 5 emisyon standardı üzerine inşa edilen ve 2009 ile 2015 yılları arasında satılan araç olduğu tahmin ediliyor.

Analistler, “Türkiye'de yüksek vergi nedeniyle 2 litre motorlu araçların payı çok fazla olmadığından etkilenen araç sayısının sınırlı olacağını düşünüyoruz (etkilenen araçların 1.6 ve 2.0 litre dizel motorlu araçlar olduğu belirtiliyor)” diyor.

Ayrıca raporda sorunlu araçların geri çağrılması ile ilgili maliyetlerin bir kısmının Doğuş Otomotiv tarafından karşılanabileceğini düşünüldüğüne dikkat çekiliyor.

2) VW Grubunun üzerindeki ağır finansal yük nedeniyle Doğuş Otomotiv'e verdiği desteği kesmesi sonucu uzun vadede marjların olumsuz etkilenmesi

Raporda, “Doğuş Otomotiv'in yüzde 5 seviyesinde seyreden FAVÖK marjında da görülebileceği gibi VW Grubu Doğuş Otomotiv'i Türkiye pazarında payını arttırabilmesi için bir süredir destekliyordu” deniliyor. Yani desteğin kesilmesinin olumsuz etkileri hissedilir.

Ancak, analistlere göre başka bir argüman ise grubun Türkiye'de zaten güçlü olan müşteri bağlılığına odaklanmasını arttırmak istemesi olabilir.

3) Türkiye'de Doğuş Otomotiv'in uzun vadede pazar payına olumsuz etkisi.

“Ortaya çıkan egzoz gazı skandalı nedeniyle Türkiye'deki marka imajını bozularak, Doğuş Otomotiv'in pazar payı gerileyebilir” dese de analistler, “Türkiye'deki tüketicilerin ABD ve Avrupa'daki tüketiciler gibi çevre konularına duyarlı olmadığını düşünerek” pazar payındaki gerileme görülme ihtimalinin çok yüksek olmadığını belirtiyor. 

Yukarı

Business HT×