BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5857 % 0,06
EUR/TRY 34,9970 % 0,41
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5857
% 0,06
34,9970
% 0,41
1,0705
% 0,06
45,35
0,00
2.309,48
% -0,29
88,01
% -0,01
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bakan Işık: Yerli otomobili Koç üretsin isteriz ama...

Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık yerli otomobili Koç Grubu'nun üretmesini istediklerini ama Fiat ve Ford ortaklığından dolayı bunun pek mümkün olmadığını söyledi

Bakan Işık: Yerli otomobili Koç üretsin isteriz ama...
HABERTÜRK 20 10 2015, 06:42

Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, Habertürk gazetesine yaptığı özel açıklamada yerli otomobilin üretimi için Koç Grubu'na işaret etti. 

Bakan Işık asıl arzularının yerli otomobilin Türkiye’de Koç Grubu gibi otomotiv alanında çok deneyimli bir grup tarafından üretilmesi olduğunu, ancak bu grubun Fiat ve Ford gibi ortaklıklarından ötürü bunu yapmasının şimdilik pek de mümkün görünmediğini dile getirdi.

Işık, “Koç Grubu’nun son 5-6 yıldaki politika değişikliğini ben önemsiyorum. 2008’de Ar-Ge teşviklerinin verilmesinden sonra bu alanda ciddi yatırım yaptılar. Onun için Koç’a önyargı ile yaklaşmayı doğru bulmuyorum. Farklı düşünürüz, farklı açılardan bakarız ama sonuçta Koç’un birikimi Türkiye’nin birikimidir, bunu küçümsememek, hor görmemek ve sonuna kadar desteklemek bizim görevimiz.Bu açıdan olaya kesinlikle ayrıştırıcı değil bütünleştirici açıdan bakıyoruz. Koç bugün, ‘Ben bu aracın her alanında bulunmak istiyorum’ derse biz bundan büyük memnuniyet duyarız” dedi.

"EGEA'YI KÜÇÜMSEMEMELİ"

Fiat’ın yeni modeli Egea’ya da işaret eden Işık, “Egea’nın yüzde 70’i Türkiye’de geliştirildi, bunu küçümsememeli” dedi.

SAAB'A PROTOTİP İÇİN 40 MİLYON EURO ÖDENDİ

Bakan Işık projenin ne kadar yerli olduğuna ise şöyle açıklık getirdi: Sergilenen otomobilin fikri mülkiyet hakları 40 milyon Euro bedelle İsveç’li Saab markasının yeni sahibi NEVS firmasından satın alındı ve yerli otomobil bu aracın bazı üzerinde yükselecek. Bu bilgide yeni olan unsur, aracın fikri mülkiyeti için 40 milyon Euro ödenmiş olmasıydı. Peki, yerli otomobil çıkışı bir gündem değiştirme operasyonu muydu? Bakan Işık bunu kesinlikle reddediyor, “Askine daha büyük ve geniş katılımlı bir sunum yapacaktık, ancak Ankara’daki kanlı eylemden sonra vazgeçtik” diyor. Üçüncü ve önemli diğer soru ise bu araca karar verilirken bir aracı ya da komisyoncu devreye girdi mi, bu 40 milyon Euro’nun üstüne üçüncü kişi ya da kuruluşlara komisyon ödendi mi? Bakan’ın buna cevabı da “Kesinlikle hayır” oldu.

"SAAB VE YABANCI YOK, MOTOR İÇİN VESTEL İLE GÖRÜŞÜYORUZ"

Saab’ın yerli aracın geliştirilmesinde sadece proje ortağı olarak bulunacağını söyleyen Bakan Işık, Saab’a ödenen 40 milyon Euro dışında, süreç içinde başka ürün ve hizmetler için de ödemeler yapılabileceğini belirtti. Ancak Saab’ın projede hissedar olmayacağını söyleyen Bakan Işık, başka yabancıların hisse sahibi olup olmayacağı konusunun ise henüz gündemlerinde olmadığını ifade etti. Vestel’in elektrik motorunu üretme konusuna talip olduğunu, bu konudaki görüşmelerin başladığını da söyleyen Işık, “Buradan bir sonuç alınırsa, Vestel de projeye dahil olur” diye konuştu. Elektrikli araçlar konusunda çalışmaları olan DRD Otomotiv’in önerilerine de açık olduklarını sözlerine ekledi.

Yukarı

Business HT×