BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5967 % 0,09
EUR/TRY 34,9993 % 0,42
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5870
% 0,06
34,9986
% 0,42
1,0706
% 0,07
45,35
0,00
2.320,32
% 0,18
87,96
% -0,07
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Güçlü dolar can yakıyor

Harley Davidson'un uyarısı Amerika'nın büyük şirketlerinde yankı uyandırdı

Güçlü dolar ABD şirketlerini vuruyor
BUSINESS INSIDER 22 04 2015, 12:15

Amerikan motorsiklet şirketi Harley-Davidson salı günü yaptığı yabancı rakiplerine göre indirim yapmasının karına büyük bir darbe vuracağı açıklaması, motosiklet sektöründe büyük yankı uyandırdı.

Arabadan yapı ekipmanına, güçlü doların etkisi yurtdışına satış yapan bütün amerikan şirketleri için büyük bir sorun oluşturuyor. Ama ABD dolarının yen ve euro gibi diğer önemli dövizlere göre artan değeri aynı zamanda ülkedeki piyasa paylarını korumasını zorlaştırıyor.

Rakipleri tavsiye edilen pekarende satış fiyatlarını yüzde 25 düşürerek motosiklet başına neredeyse 3 bin dolar indirim yapınca, Harley'nin ABD piyasa payı ilk çeyrekte neredeyse yüzde 5 düşerek yüzde 51.3'e ulaştı.

Honda Motor ve Suzuki Motor seçilmiş modellerde anında 1.000 dolar nakit indirim yapıyor. Suzuki tavsiye edilen perakende satış fiyatını 13 modelinde düşürdü, Honda ise düşük faizli finansman sunuyor.

Harley, markasını korumak için fiyatlarda yarışmayacağını söylüyor. Şirketten bahsederek "Piyasa hakkında mantıklı uzun vadeli bir görüşleri var." diyen Millman Research Associates'in kurucusu Michael Millman, "Fiyatlarını ve imajlarını sürdürmek istiyorlar ve bu yüzden de rekabetten kaynaklanan darbelere maruz kalacaklar" dedi.

Harley dolar'ın fiyat baskısını hisseden tek şirket değil. Caterpillar, Ford motor, General motors ve Chrysler gibi daha birçok şirket sonuç olarak daha sert rekabetlerle karşılaşıyorlar.

Ama Longbow Research analisti Eli Lustgarten, Caterpillar'ın Harley'nin tersine, ürünlerinin çoğunu yabancı ülkelerde ürettiği için doğal bir korunmadan faydalandığını belirtti. Lustgarten, yapı ekipmanı üreticisi The Preoria'nın, Japon rakibi Komatsu'dan gelen "sert bir yüz yüze rekabetle" karşı karşıya olduğunu söyledi.

Diğer piyasa faktörlerinin dolar dışında bir de Caterpillar ile karşı karşıya olduğunu belirten Lusgarten, amerikan yapı piyasasının sağlam olmasına rağmen Caterpillar'ın, petrol ve enerji fiyatlarının düşmesinden dolayı enerji - ve mal - alakalı işlerinin çok yükseldiğini bildirdi.

Ama amerikalı araba üreticileri farklı bir zorlukla karşi karşıya. Barclays analisti Brian Johnson, birçok "yabancı" marka araçların ABD'de üretildiğini söyledi. Toyota gibi araba firmaları fiyat üzerine kurulu rekabete girmek yerine, arabalara fiyatlarını değiştirmeden daha fazla gösteriş ve aksesuar eklemeye odaklanıyorlar. Döviz telaşını sağ salim atlatabilmek için Harley gibi üretimi genellikle ABD'de yapan imalatçılar,  talebi çoğaltmak için fiyatları azaltmak ya da fazla üretim mağduru olmamak için üretimi azaltmak gibi zor seçeneklerle karşı karşıyalar.Şirket, mal imalatlarının ikinci çeyrekte yüzde 10 düşmesini beklediklerini bildirdi.Doların düşmesi taktirde zarar görecekleri için yabancı motosiklet üreticileri de perakende satış fiyatını düşürerek büyük bir kumar oynuyorlar.

Yukarı

Business HT×