OTOMOTİV

Alibaba'nın 'çocuğu' Tesla'ya rakip oluyor

Alibaba destekli otomotiv üreticisi Tesla'ya rakip olmak için 2,7 milyar dolarlık finansman arıyor.

Son dönemde üretim ve finansal sıkıntılarla gündeme gelen çılgın girişimci Elon Musk'ın Tesla'sı şimdi de Çinli bir rakibin rekabet baskısıyla karşı karşıya. 

Aralarında Alibaba ve Foxconn Technology gibi yatırımcıları bulunan Çinli Xiaopeng Motors, elektrikli araç piyasasında dünyanın en büyükleri arasında yer almak için 2,7 milyar dolarlık yatırım almayı planlıyor. 

Şirket ayrıca Tesla'nın G3 modelinin muadili olan ilk otomobil modelinin de ön satışlarına bu ayın sonunda başlamayı hedefliyor.

Çinli şirketin Asya'nın Tesla'sı olması ve hava kirliliği ile ciddi sıkıntı yaşayan bölge ülkelerinde otomotiv endüstrisine yeni bir soluk getirmesi bekleniyor. 

BİR DEV DAHA KREDİ YAPILANDIRMASINA GİDİYOR
 

Şirket finansman dışında Alibaba ile haritalar ve bulut odaklı ürünler bazında da ortaklık geliştirmeyi amaçlıyor. 

ÇİN İLE TİCARET SAVAŞLARI TESLA İÇİN BÜYÜK RİSK

Tesla Çin ile ilgili yeni rakibi dışında ticaret savaşları dolayısıyla da sıkıntı yaşıyor. 

Son 15 yılda 1 dolar bile kâr edemeyen ve mart ayının sonunda direksiyon problemi nedeniyle 123 bin Model S aracını geri çağıran Tesla'nın önündeki yeni engel ABD-Çin arası kızışan ticaret savaşları olarak öne çıkıyor.

ABD'nin Çin menşeli ürünlere yüzde 25 ek gümrük vergisi getirmesine misilleme olarak Çin'in de aralarında elektrikli otomobilin de olduğu 200 kalemden fazla ürüne ek tarife uygulayacağını açıklaması Tesla için rakiplerine kıyasla daha büyük bir risk oluşturuyor. 

EURO'DA 5 LİRAYI ÖNGÖREN ANALİSTTEN YENİ TAHMİN