Tesla'nın "cehenneminin" zora soktuğu 5 proje
Tesla, beklentileri yerle bir eden üçüncü çeyrek bilançosuyla hem binlerce otomobilinin üretimini erteledi hem de yan projelerinin gidişatını zora soktu
Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın tarihindeki en büyük çeyrek dönem kaybını açıklaması şirkete, bazı modellerin durdurulması, 16 ayın en büyük hisse düşüşü ve diğer iş kollarının da riske girmesi olarak geri döndü.
2016'nın üçüncü çeyreğinde 2,3 milyar dolar gelir açıklayan Tesla, her ne kadar bu miktarı yüzde 30 artırıp 2,98 milyar dolara çıkartmış olsa da hisse başına kayıp 2,92 doları buldu. Beklenti 2,29 dolar seviyesindeydi.
30 Eylül'de biten üçüncü çeyrekte Tesla'nın ne kaybı, 619,4 milyon dolar oldu. Bir yıl önce aynı dönemde net gelir yaklaşık 21,9 milyon dolardı.
Beklentileri yerle bir eden finansal veriler sonrası Tesla'dan yapılan açıklamada Model S ve Model X'in üretiminin durdurulacağı ve Ağustos 2017'de satışına başlanan Model 3'ün 5 bin aracının teslimatının 2018'in ilk çeyreğine sarkacağı ifade edildi.
Tesla'nın CEO'su Elon Musk'ın ekim ayında katıldığı bir toplantıda yaptığı "Cehennemin sekizinci katındayız" açıklaması yalnızca Tesla'nın değil, Tesla'nın bulaştığı diğer işlerinde zora girdiğini gösteriyor.
1. MODEL 3
BMW ya da Mercedes gibi lüks otomobillerle kıyaslandığında Model 3'ün hem lüks, hem elektrikli hem de 35 bin dolar gibi cüzi bir miktara piyasaya sürülmesi, Tesla'nın elindeki en büyük pazarlama kartıydı. 7 bin 500 dolar vergiyi eklediğinizde bile Model 3, ortalama bir Amerikan arabasından ucuza geliyor.
Ancak son açıklamayla birlikte haftada 5 bin Model 3 üretme hedefi Mart sonuna kadar tutturulamayacak gibi. Kasım 2017'de teslim edilmesi beklenen 2018'e ertelendi. Musk, geçen çeyrekte yaptığı açıklamada "İnsanların yıl sonuna kadar haftada 10 bin araç üreteceğimizden sıfır endişesi olmalı" ifadesini kullandı.
2. GÜNEŞ PANELİ
Güneş panellerinin tanıtımını ilk kez Hollywood yapımı televizyon dizisi "Umutsuz Ev Kadınları"nın eski setinde yer alan ev çatılarında yapan Tesla, New York'ta yeni bir fabrika kurmaya hazırlanıyor. Siparişleri mayısta almaya başlayan şirket, üretimin 2018'de gerçekleşeceğini duyurdu. Bu, çatısına güneş paneli döşemek isteyen ev sahipleri için uzun bir süre elbette ki.
Bugüne kadar üretime değil yalnızca panel döşemesine odaklanan Tesla, 24 adet çatı işçisi pozisyonu açımış olsa da, şirketin döşeme işi de geçen yıla oranla yüzde 42 geriledi.
3. OTOMATİK PİLOT
Tam Otonom Sürüş yazılımı için 8 bin dolar harcamasından bir yıl sonra Tesla, söz konusu özelliği hâlâ görücüye çıkarmadı. Mevcut donanımın neredeyse insan seviyesinde bir otonomiye sahip olduğunu söyleyen Elon Musk, sistemin, insan sürücüden daha güvenli olması gerektiğini belirtti. Musk, konuyla ilgili olarak, "Donanımla ilgili olarak bir açıklama yapmaya henüz hazır değiliz" diye konuştu.
Elektrikli otomobili satın alanların, tam otonom sürüş sistemi için ekstra bir ücret ödemek durumunda. Bu özelliğin gecikmesi nedeniyle Tesla, müşterilerine bedava bilgisayar verecek.
4. TESLA SEMİ
Tesla'nın elektrikli olarak üretmeyi hedeflediği tek araç otomobil değil. Yük taşımacılığında önemli bir maliyet azalışı gerçekleştirmesi beklenen elektrikli TIR'ların eylül ayında tanıtılması bekleniyordu. Bu tarih daha sonra 26 Ekim'e, sonrasında da 16 Kasım'a ertelendi.
Tesla CEO'su Musk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ertelemeye gerekçe olarak Model 3'teki dar boğazı ve kasırgalardan etkilenen Puerto Rico ve diğer bölgeler için pil üretiminin artırılmasını gösterdi.— Elon Musk (@elonmusk) October 6, 2017
5. TESLA AĞI
Tesla'nın bir diğer projesi de otomobil sahiplerini bir ağda birleştirmek. Kurulacak networkle Tesla sahipleri, araçlarını kiralayabilecek. Yani tamamen otonom sürüş hedefine bir kez ulaşılıp, Tesla filosu kurulduğunda söz konusu network sayesinde bir "Uber" kurulabilecek.
Ancak gecikmelerin devam etmesi, milyarlarca dolar harcanması beklenen projeyi de zora sokuyor.