Türk otomotiv devi Kuzey Amerika'nın otobüslerini yapar mı?
100 yerel sermaye ile ticari araç üreten Karsan, geliştirdiği doğalgazlı otobüsünü tüm Amerika pazarı için ilk kez Kanada’da tanıttı
1966'da kurulan ve 1981'den bu yana yüzde 100 yerel sermaye ile ticari araç üreten Karsan'ın Amerika pazarına yönelik hamlelerini devam ettiriyor.
2011'de New York'ta “Geleceğin Taksisi” ihalesini son anda kaybeden, 2014'te Miami Belediyesi'nin açtığı doğalgazlı otobüs ihalesini, itirazlarına rağmen 2017 başında rakip firmaya kaptıran ve son olarak Amerikan Posta Servisi’nin (USPS) “Yeni Nesil Dağıtım Aracı” için eylülde açtığı ihalede son 6 firma arasına giren Karsan, Miami için geliştirdiği otobüsünü tüm Amerika pazarı için ilk kez Kanada’da tanıttı.
Kuzey Amerika için özel geliştirdiği otobüsü, Uluslararası Toplu Taşımacılık Birliği’nin (UITP) “Dünya Küresel Toplu Taşımacılık Zirvesi”nde görücüye çıkaran Karsan, aracın Amerika normlarına uygunluk testlerini tamamlarken, 2017 yılı içerisinde de satışa hazır hale getirecek.
Öte yandan, yerli otomotiv devi, Amerikan Posta Servisi için yeni prototiplerini de bir Alman firmasıyla birlikte üreterek, USPS’in deneme ve değerlendirmesine sunacak.
OTOBÜSLERE 'BUY AMERİCA' ŞARTI
Karsan’ın ABD pazarı için hazırladığı 12 metrelik doğalgazlı otobüsü, Amerika kıtasındaki ihalelerde büyük önem taşıyan “Buy America” şartlarını taşıyacak. Bu zorunluluk, toplu taşıma gibi önemli ihalelerde, ülkede üretilen araçların tercih edilmesini şart koşuyor.
İlk kez Kanada’da tanıtılan aracın, şirketin bugüne kadarki deneyimlerini harmanladığı bir ürün olduğunu belirten Karsan İş Geliştirme ve Projeler Direktörü Levent Erdoğan, “Zirvenin zamanlaması, ABD merkezli bir üreticiyle halen görüşme halinde olduğumuz, uzun yıllara dayanan kentsel ulaşım bilgi birikimi ve deneyimimizi daha küresel bir ölçeğe taşımayı hedeflediğimiz bugünler için çok önemliydi” ifadelerini kullandı.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv sektörü ihracatı mayıs ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,4 artışla 2 milyar 566 milyon dolar oldu. 8 aydır üst üste 2 milyar dolar barajını geçmeyi başaran sektör, mayısta aylık bazda tarihteki en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaştı. Sektörün ocak-mayıs dönemi ihracatı da, bir önceki yıla göre yüzde 24 artışla 11,8 milyar oldu.