BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5893 % 0,21
EUR/TRY 34,8138 % 0,50
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5899
% 0,21
34,8141
% 0,50
1,0673
% 0,18
45,35
-0,09
2.308,07
% -0,83
86,26
% -0,85
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

'Petrole değil suya odaklanın'

Dünyanın en büyük ekolojik sorununun, güçlü devletlerin su kaynaklarına petrol kadar değer vermemesi olduğunu belirten tarım uzmanı Dr. Lester Brown, "Ortadoğu petrole değil suya odaklanmalı" dedi

'Petrole değil suya odaklanın'
TARLASERA DERGİSİ 07 05 2015, 17:49

Ünlü tarım uzmanı ve çevre analisti Dr. Lester R. Brown, dünyada su kaynaklarının petrol kaynaklarından çok daha önemli bir konuma gelmeye başladığını söyledi. 

TarlaSera Dergisi'ne röportaj veren Dr. Brown, “Ortadoğu petrole değil suya odaklanmalı” uyarısında bulundu.

Tüm büyük ve güçlü devletlerin su kaynakları yerine petrole daha çok önem verdiğini belirten Dr. Brown, bu durumu dünyanın en büyük ekolojik problemlerinden biri olarak tanımladı. 

Bugün dünyanın en büyük ekolojik sorununun, güçlü devletlerin su kaynaklarına petrol kadar değer vermemesi olduğunu belirten Dr. Brown, “Gittikçe gelişen endüstri ve artan tüketim arzına cevap verme zorunluluğu ile petrol su kaynaklarının önüne geçti. Bugünün petrol üreticisi ülkeler arasında olan Suriye, Yemen, Irak gibi Ortadoğu ülkeleri kuraklıkla mücadele ederken toprak altından petrol çıkarmak yerine toprak altı su kaynaklarını canlandırmaya odaklanmalı” diye konuştu. 

1970’li yıllardan beri küresel çevre politikalarını farklı disiplinler çerçevesinde inceleyen ve global çevre problemlerine çözüm getirmek için çalışmalarına kurduğu farklı enstitülerde devam eden Dr. Lester R. Brown, dünyanın yaşayan en değerli bilimsel tarım uzmanı ve çevre analisti olarak anılıyor.

Dr. Brown, yeni kitabı “Büyük Dönüşüm: Fosil Yakıtlardan Güneş ve Rüzgâr Enerjisine Geçiş" (The Great Transition: Shifting from Fossil Fuels to Solar and Wind Energy) ile de bugünlerde yeniden gündemde.

Dünya Politika Enstitüsü’nün (Earth Policy Institute) kurucusu ve başkanı olan Dr. Brown’a göre dünyadaki açlığın nedeni ise gıda yetersizliği değil, insanlar arasında eşit dağılım yapılmaması.

Bu sorunun yok edilmesini sağlayacak başlıca yöntem olan tarımın gelişimi ve sürdürülebilirliğine de değinen Dr. Brown, bir tarafta obezite sorunu yaşanırken öte yanda insanların açıkla mücade ettiğini söyledi. 

ABD’deki insanların obeziteyle mücadele ederken, Nijerya, Meksika, Peru, Hindistan ve Pakistan’daki insanların kıtlıkla mücadele etmesinin bundan kaynaklandığını vurgulayan Dr. Brown, “Bu durumu en net açıklayan karşılaştırma ABD ve Hindistan arasında yapılabilir. Hindistan’da insanlar ‘haftanın beş günü’ yemek yediklerini söylüyor. ABD ise gıda tüketimindeki artışla ve sürekli artan obezite sorunuyla gündemde” dedi.

Dr. Brown, tarımın geleceğini ise doğal enerji kaynaklarının kullanımında görüyor.

Avrupa’da birçok ülkede bu alanda uygulamaların başladığına değinen Dr. Brown, “Rüzgâr enerjisinin ve su kaynaklarının doğru kullanımı sayesinde tarım arazilerinin sürdürülebilirliği sağlanabilir. Bu da verim artışı şeklinde sonuç verecektir. Dünyanın gıda geleceğini kesinlikle doğal kaynakların doğru kullanımıyla enerji tasarrufu kurtaracak” dedi.

Yukarı

Business HT×