Türkiye'de süt sektörü tarafında son dönemde önemli gelişmeler yaşanıyor.
Dolar/TL'nin 2,70'leri aştığı bir ortamda ithalata dayalı girdi maliyetleri üreticiler üzerinde ciddi baskı yaratıyor. Temmuz 2014'te Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından 1.15 TL olarak belirlenen çiğ süt tavsiye fiyatı o günden bu yana değişmedi. USK'nın her altı ayda bir belirlediği fiyatın 10 aydır sabit kalmasına karşılık aynı dönemde marketlerde süt fiyatları yüzde 12-13 zamlandı.
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Adnan Yıldız, bu gelişmeler karşısında süt üreticilerinin sanayici ile hammadde tedarikçileri arasında sıkışıp kaldığını belirterek USK'nın son kararını sert bir dille eleştirdi.
Bloomberg HT'de yayımlanan Eko-Tarım programına konuk olan Yıldız, USK'nın aralık ayındaki toplantıdan sonra mart ayında toplantı yapılmama kararını almasına sert çıktı. Yıldız, “Son aldığı kararla birlikte bize göre Ulusal Süt Konseyi işlevini bitirmiştir, yitirmiştir. Siz kendi yönetim kurulunuzda 'Biz zam yapmayı düşünmüyoruz” deyip toplantıyı düzenlememe hakkını kendinizde göremezsiniz. Son yönetim kurulu toplantısıyla USK kendi kendini iptal etmiştir “dedi.
"SÜT ÜRETİCİSİ MUTLU DEĞİL"
Türkiye'de süt üreticilerinin ürününü değer fiyata satamadığı için büyüyüp, gelişemediğini ve bu yüzden kimsenin yaptığı işten mutlu olmadığını ifade eden Yıldız, üreticilerin önlerini görememekten şikayet ettiğini söyledi.
Süt üreticilerinin sektörü şuan riskli gördüğini ifade eden Yıldız, “1 litre çiğ sütün satışında biz üreticiler maalesef söz sahibi değiliz. Hayvanı beslemek için aldığımız 1 kilo yemin maliyeti konusunda da üretici belirleyici olamıyor. Bir litre çiğ süt satan bir üretici karşılığında 1,5 kilo yem alabilmelidir ama bugünkü parite yaklaşık bire birdir” diye konuştu.
Geçtiğimiz hafta sonunda TÜSEDAD olarak arama konferansı gerçekleştirdiklerini belirten Yıldız, konferansta sektörün üretimden pazarlamaya örgütlenmeden desteklere kadar birçok sorununun tartışıldığını söyledi.
“TÜSEDAD KOOPERATİFLEŞİYOR”
Türkiye'de 1 milyon 250 binden fazla süt çiftliği bulunduğunu hatırlatan Yıldız, dağınık ve küçük yapıdaki süt üreticilerinin, sayıları 10'u geçmeyecek süt sanayicisinin fiyat dayatmalarını kabul etmek durumunda kaldığını vurguladı.
Konferans sonunda sektör olarak Tire Süt Kooperatifi, Konya Şeker gibi Türkiye'nin başarılı, örnek modellerini yerinde inceleme kararı aldıklarını belirten Yıldız, “TÜSEDAD adıyla kuracağımız kooperatif ya da tüzel kişilikle bölgesel olarak kendi sütümüzü kendimiz işleyip pazarlama arzusundayız” dedi.
BİYOGAZ TESİSİ İÇİN FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI YAPILIYOR
Süt üretiminin yoğun olduğu bölgelerde süt tozu üretim tesisleri kurarak iç ve dış pazarlarda satışının gerçekleştirileceğini belirten Yıldız, süt tozu fabrikası kurulması için fizibilite çalışmaları yaptıklarını açıkladı. Yıldız, enerji tarafında da araştırmalarının olduğunu belirterek, yoğun gübrenin değerlendirilmesine yönelik Biyogaz tesislerinin fizibilitesi araştırılmasının yapılacağını kaydetti.
Sektörün sorunlarının yıllardır çözülemediğini ifade eden Yıldız, “Bu sektör, doğası gereği problemlerinin teker teker çözülmesi ile bir yere varamaz. Sektöre farklı pencerelerden bakmak gerek. Çünkü bunların hepsi birbiriyle ilişkili. Bütün problemlere aynı anda bakıp, bu sorunların aynı anda düzeltilebilmesi için kararlar, tedbirler alınması gerekiyor” dedi.