BIST 100 8.885,60 % 1,92
USD/TRY 32,3405 % 0,09
EUR/TRY 35,1131 % -0,15
Piyasalar
8.888,88
% 1,96
32,3422
% 0,10
35,1134
% -0,14
1,0843
% -0,27
48,84
-0,07
2.154,26
% -0,28
86,69
% -0,23
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

JESDER’den aklıselime davet

İzmir Tire’de jeotermal sondaj için hazırlık çalışması yapan şirket görevlileri ile Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin, bir grup tarafından zorla alıkonulması ve araçlarının tahrip edilmesi ve bu olay öncesinde yerel halk arasında konuyla ilgili çıkan kavgada bir kişinin bıçaklanması üzerine JESDER'den açıklama geldi.

JESDER’den aklıselime davet
05 09 2018, 16:09

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, bölgeye ve ulusal ekonomiye katma değer sağlamak için gecesini gündüzüne katarak çalışan girişimcilere şiddet uygulanmasının kabul edilemeyeceğini belirterek, “Diyaloğun yerini şiddetin aldığı durumlarda barıştan, toplumsal gelişmeden söz etmek imkansız olur. Tire’de yaşananlar ‘Olacağı buydu’ dedirtmiştir. Uzattığımız dostluk elini reddederek jeotermal enerjiye karşı provokasyon diliyle yaklaşan grupları, olayların daha da kötü noktalara tırmanmasını engellemek için bir an önce aklıselime dönmeye davet ediyoruz” dedi.

JESDER Başkanı Ufuk Şentürk, iddiaların aksine yenilenebilir ve milli bir enerji olan jeotermalin çevreye etkisine dair bilimsel bir bulgu olmadığını belirterek, “Jeotermal enerji kaynaklarımız yenilenebilir, sürdürülebilir, yerli, en temiz enerji kaynağımızdır. Jeotermal enerjinin fosil yakıtlı santrallere göre çevreye çok daha az olumsuz etkide bulunduğu, araştırmalarla sabittir. Çağımız akıl ve bilim çağıdır. Bir konuda hüküm verirken, bilimsel gerçeklere, ampirik verilere dayanmak gerekir. Veriler, jeotermal elektrik santrallerinin, güzel Ege’nin doğasına, insan ve hayvan sağlığına herhangi bir olumsuz etkide bulunmadığını göstermektedir” dedi.

Adnan Menderes Üniversitesi tarafından hazırlanan “Jeotermal Enerjinin Çevresel Etkileri” başlıklı raporda, buhar ve jeotermal tesislerde kirletici gazların son derece düşük olduğu belirtildiğine dikkat çeken Şentürk, jeotermalin çevreye etkileri konusunda yerel halkın her sorusunu yanıtlamaya ve endişelerini gidermeye yönelik çalışmalar yapmaya hazır olduklarını vurgulayarak, “Uzattığımız dostluk elini ve diyalog çağrılarımızı reddederek provokatif bir dille halkı jeotermal enerjiye karşı kışkırtmanın istenmeyen sonuçlara yol açmasından endişeliyiz. Nitekim önceki gün Tire’de bir araç tahrip edilmiş, çıkan kavgada bir vatandaşımız yaralanmıştır. Jeotermal enerjiye karşı önyargılı kampanya yürütenleri geç olmadan barışa, hoşgörüye ve diyaloğa dönmeye davet ediyoruz” dedi.

Yukarı

Business HT×