BIST 100 8.754,37 % 0,42
USD/TRY 32,3365 % 0,08
EUR/TRY 35,1714 % 0,02
Piyasalar
8.754,52
% 0,42
32,3365
% 0,08
35,1714
% 0,02
1,0863
% -0,09
48,91
0,00
2.155,92
% -0,21
86,82
% -0,08
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kurumsal şirketleri girişimci kurumlara dönüştürecek platform kuruldu

Türkiye'nin önde gelen kurumsal şirketlerinin girişimcilik ekosistemine etkin bir biçimde dâhil olması ve girişimci kurumlara dönüşmesi amacıyla Türkiye Girişimci Kurumlar Platformu kuruldu. Platformun danışma kurulunda İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Canan Özsoy ve BKM Genel Müdürü Soner Canko yer alıyor.

Kurumsal şirketleri girişimci kurumlara dönüştürecek platform kuruldu
SEFER YÜKSEL 05 09 2018, 14:59

Türkiye'nin kurumsal şirketlerinin "girişimci kurumlara" dönüşümünün desteklenmesi, kurumlar arası öğrenmenin geliştirilmesi, başarılı uygulamalar hakkında farkındalığın artırılması ve kurumsal girişimciliğin sistematik uygulamalarının yaygınlaşması amacıyla Türkiye Girişimci Kurumlar Platformu kuruldu. Türkiye'nin önde gelen kurumsal şirketlerinin girişimcilik ekosistemine etkin bir biçimde dâhil olması ve girişimci kurumlara dönüşmesi amacıyla kurulan platform, İstanbul'da düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Toplantıya, platformun danışma kurulunda yer alan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Borusan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur, General Electric (GE) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Canan Özsoy ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko katıldı. 

PARADİGMA DEĞİŞTİRİCİ 

Adnan Bali, toplantıda yaptığı konuşmada, platformda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Ülkemizin sıcak, kısa vadeli gündemlerinin olduğu bir dönemde girişimcilik gibi orta ve uzun dönemde çok önemli sonuçlar ortaya çıkarabilecek, hatta kısa dönemin de sorunlarını çözebilecek bir yaklaşımın bu zamanlamayla olmasını biraz paradigma değiştirici de olduğu için son derece olumlu buluyorum" dedi. 

Kişisel olarak da, kurum adına da girişimciliğin ne kadar kıymetli, ufuk açıcı olduğunu yürekten hissettiğini aktaran Bali, şunları kaydetti: "Girişimciliğin en önemli özelliği fırsatların her taraftan değerlendirilerek çoklu bir yaklaşımla, kaliteli olanın daha öne çıkacağı şekilde gerçekleştirilmesi. Gerek dijitalleşme gerek teknolojik değişimler gerek iş modellerindeki çok ciddi paradigma değişimleri büyük kuruluşlar da dahil olmak üzere yaptığınız işin değer yaratma boyutunda tekrar tekrar yeniden düşünmeye sevk ediyor. Bizim cari sorumluluklarımızın yanında bir de orta uzun dönemli sorumluluklarımız bulunuyor." 

‘İNOVASYON SADECE START-UPLARIN GÖREVİ OLMAMALI’ 

GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Canan Özsoy da inovasyonun odak noktaları arasında bulunduğunu belirterek, "Girişimciliği ise hem kurum içinde hem de kurum dışında her platformda destekliyoruz. Çünkü ekonomik ve sosyal olarak gelişmiş ülkelere baktığımızda kalkınmada girişimcilik faktörünün son derece önemli olduğunu görüyoruz" dedi. Bir ülkede inovasyon çalışmalarını artırmanın sadece start-upların görevi olmaması gerektiğini altını çizen Özsoy şöyle devam etti: “Gerek bilgi ve deneyimleri gerekse pazar bilgileriyle büyük şirketler inovasyonun gelişmesinde çok önemli rol oynuyor. Bu yıl 20 ülkeden toplam 2 binden fazla inovasyon yöneticisiyle gerçekleştirdiğimiz 6. GE Küresel İnovasyon Barometresi’ne göre, inovasyonun itici gücü çok uluslu şirketler ve büyük şirketler olarak görülüyor. Araştırmaya katılan Türk yöneticilerin yüzde 39’u ise son 5 yılda gerçekleştirdikleri inovasyonların bilançolarını olumlu etkilediğini belirtiyor. GE olarak Türkiye’de girişimcilik ortamının geliştirilmesi ve böylece ülkemizin rekabet gücünün artması için desteğimizi sürdüreceğiz." 

‘BU YOLCULUĞA ÇIKMAYAN ŞİRKETLER GERİDE KALIYOR’ 

Borusan Holding CEO'su Agah Uğur ise inovasyon ve girişimciliğin, günümüz iş dünyasında hem büyümenin hem de hayatta kalmanın anahtarı olduğunu vurgulayarak, "Bu yolculuğa çıkmayan şirketler, müşterilerinin ve rakiplerinin gerisinde kalıyorlar. Bunun pek çok örneğini görmek mümkün. Dönüşümünü gerçekleştirmeyen, müşteri ihtiyaç ve beklentilerini karşılamayan şirketler onlarca yıldır işlerinde lider olsalar da rakiplerinin hızı ve değer önermeleri karşısında kaybetmeye mahkum" diye konuştu. Uğur, bu platformun bu anlamda kurumların birbirinden öğrenmesine, girişimcilik ekosisteminin ve iş birliklerinin büyümesine ve aynı zamanda Türk şirketlerinin global anlamda rekabetçi kalmasına destek olacağına inandığını söyledi. 

‘GELECEĞE GİRİŞİMCİLİK DAMGA VURACAK’ 

BKM Genel Müdürü Soner Canko, dünyanın, dijital teknolojileri merkezine alarak hızlı bir dönüşümden geçerken, BKM olarak geleceğe girişimciliğin damga vuracağına inandıklarını ve Türkiye'nin geleceğini girişimcilik olarak gördüklerini kaydetti. Bugüne kadar hayata geçirdikleri uygulamalarla dijitalleşme sürecine öncülük ederken, ekosistem kurmanın sihrini keşfettiklerini ifade eden Canko, "Çalışmalarımız bize girişimci ruhlu ekip üyelerimizi kurumsal kalıplarla sınırlamazsak ne kadar büyük farklar yaratabileceklerini gösterdi. Türkiye Girişimci Kurumlar Platformu ile bu dönüşümden faydalanacak kurumların artmasını ve girişimcilik ekosisteminin hızla gelişmesini gönülden diliyorum" şeklinde konuştu. 

Core Strateji Kurucusu İhsan Elgin de platformu kurmaktaki amaçlarını "etkin inovasyon yönetimi" ile "uluslararası olmanın" yanı sıra "kısa döneme hapsolmamak", "uzun dönem perspektifini kaybetmemek", "dünya gündeminden kopmamak", "dijitalleşmenin hız kaybetmemesini sağlamak" ve "iş birliklerini tetiklemek" olarak sıraladı.

Yukarı

Business HT×