BIST 100 9.056,69 % 2,84
USD/TRY 32,3158 % 0,07
EUR/TRY 35,1262 % 0,16
Piyasalar
9.058,90
% 2,86
32,3158
% 0,07
35,1262
% 0,16
1,0811
% -0,16
47,68
-0,25
2.207,58
% 0,58
87,34
% 1,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İş görüşmelerinin ufuneti: Maaş beklentiniz nedir?

İş aramak ziyadesiyle sancılı bir süreçken, iş görüşmelerindeki bir soru bu sancıyı ikiye katlıyor: Maaş beklentiniz nedir?

İş görüşmelerinin ufuneti: Maaş beklentiniz nedir?
BUSINESSHT 05 08 2018, 16:06

İş görüşmelerinde kalp atışının hızlandığı o an: Şu anki maaşınız ne kadar ve bizde maaş beklentiniz nedir?

Hemen hemen herkesin kendisini en az bir kez içerisinde bulduğu bu rahatsız durumun doğru bir uygulama olup olmadığı yıllardır devam eden bir tartışma konusu. İşveren genellikle sizden kesin bir rakam beklerken, iş arayanların tercihi belli bir maaş aralığı vermek oluyor.

Yönetici yetiştirmek odaklı Jack Welch Yönetim Enstitüsü kurucularından, ekonomi gazetecisi Suzy Welch'e göre yeni bir şirkette pozisyonunuzu korumanın ve kariyerinizi geliştirmenin en iyi yolu doğruyu söylemek.

Ancak gerçek maaşı paylaşmanın her zaman bir risk olduğunu belirten Welch'e göre bu kritik soruyu yönlendirmenin iki yolu var:

1) PİYASA DEĞERİNİZİ BİLİN

"Maaş, bir iş görüşmesinde kimsenin üzerinde yürümek istemediği en gergin iptir" ifadesini kullanan Suzy Welch, "Karşıya geçmek için nerede durduğunuzu bilmeniz gerekiyor" diyor:

"Akıllı olun. Araştırmanızı iyi yapın. İstediğiniz maaşa yaklaşabilecek işi tercih edin. Yeteneklerinizin, açık piyasada ne kadar ettiğini iyi bilin."  

Welch'e göre PayScale, Glassdoor ve LinkedIn Salary gibi sitelerde, bir işin ne kadar ödeme yapması gerektiğini, piyasanın ne kadar altında ya da üstünde kazandığınızı açıklayan makalelere rastlayabiliyorsunuz.

2) MAAŞINIZI SÖYLEYİN VE KENDİ PLANINIZI ORTAYA KOYUN

Benzer işe sahip insanlara göre ne kadar kazandığınızın karşılaştırmasını yapabildikten sonra, mevcut maaşınızla ilgili doğruyu söyleyin.

Welch bu durumu "Böyle bir hamle samimi ve dürüst olduğunuzu gösterir. Maaşım X kadar, primlerim Y ve toplamda Z kadar kazanıyorum diyebilmelisiniz" şeklinde açıklıyor.

Ancak süreç, rakam vermekle bitmiyor. Suzy Welch'e göre kendinizi savunmalısınız:

"İşin sunacağı ilave bir fırsat varsa daha az maaşa 'tamam' diyeceğinizi ya da neden daha fazla ücret istediğinizi gösteren mücbir sebepleri ortaya koyun. Bu açıklamadan tek yapmanız gereken karşı tarafın nasıl cevap vereceğini beklemek. Şayet işveren, sizi oyalıyorsa bunun bir 'uyarı' olduğunu unutmayın ve gözardı etmeyin"

Yukarı

Business HT×