BIST 100 9.679,80 % -1,37
USD/TRY 32,4516 % 0,06
EUR/TRY 34,4812 % 0,04
Piyasalar
9.679,80
% -1,37
32,4518
% 0,07
34,4797
% 0,04
1,0612
% -0,11
44,62
0,00
2.373,39
% -0,42
90,35
% 0,28
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

ABD'den Brunson yaptırımı açıklaması

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Türkiye'ye yaptırım açıklamasında bulundu. Sanders, Rahip Brunson krizi nedeni ile "Türk İçişleri ve Adalet Bakanı'na yaptırım uygulanacak" ifadesini kullandı

ABD'den Brunson yaptırımı açıklaması
01 08 2018, 21:11

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, düzenlenen basın toplantısında Türkiye'ye yaptırımlara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Türk İçişleri ve Adalet Bakanı'na yaptırım uygulanacak" ifadesi kullanıldı.

Sanders, "Yaptırım gerekçesi Brunson'un tutuklanmasındaki rolleri" dedi.

Business HT'ye konuşan bir hükümet yetkilisi şu açıklamada bulundu:

"Şu anda ABD makamları ile görüşmeler sürüyor. Bu görüşmeler karşılıklı anlayışa dayalı ve oldukça yapıcı bir atmosferde sürüyor. İki ülkenin de geçmişten gelen güçlü bağları ve stratejik işbirliği var. Görüşmelerde iki taraf da bu ilişkileri koruyacak iradeyi ortaya koydu.

ABD tarafında, bu görüşmelere ve kurulan diyalog mekanizmasına rağmen, kamuoyuna yansıtıldığı gibi bir “ekonomik yaptırım” çalışması içerisine girilmesi talihsizlik olur. Görüşmeler bu kadar yapıcı bir havada geçerken, bu sürece geri döndürülemez şekilde zarar verilme çabası kabul edilemez.

Türkiye bu diyalog sürecinin iki ülke için de olumlu sonuçlar vermesini amaçlıyor. Ancak elbette, ABD’den olası bir yaptırım kararına mütekabiliyet esasına göre cevap verilecektir. Bu kapsamda hükümetimiz, ABD’nin kararına karşı bir yaptırım listesi hazırlamak üzere çalışmalara başladı. Türkiye, elbette tedbirlerini alacak, ABD tarafı bir adım atarsa bu adımlara cevap verecektir.

Kurulan diyalog mekanizmasının işletileceğini, ABD tarafında aklı selimin ve diplomasinin galip geleceğini umuyoruz. Aksi takdirde iki ülke ilişkileri onarılmayacak şekilde zarar görecektir."

MNUCHIN AÇIKLAMASI

ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in, ''Brunson'ın haksız tutukluluğu ve Türk yetkililerce süren yargılaması kabul edilemez.'' dediği aktarıldı.

Yaptırım kapsamında bakanların ABD'ye girişinin engellenmesi söz konusu. Beyaz Saray sözcüsü daha fazla bilgi için Hazine Bakanlığı ile irtibat kurulmasını söyledi.

ABD tarafından F-35'lerin Türkiye'ye iletiminin geciktirilmesi ve Türkiye'ye uluslararası finans kurumlarında yaptırım uygulanması konusunda Senato'da teklifler yer almıştı.

Yukarı

Business HT×