BIST 100 9.538,06 % -1,46
USD/TRY 32,4908 % 0,19
EUR/TRY 34,6112 % 0,42
Piyasalar
9.538,06
% -1,46
32,4908
% 0,19
34,6112
% 0,42
1,0639
% 0,14
45,49
0,87
2.367,24
% -0,68
89,76
% -0,38
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Erdoğan yemin etti, yeni dönem başladı

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin töreniyle cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş bugün resmen başladı. Yeni kabine akşam açıklanacak.

Türkiye, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiyor
09 07 2018, 11:44

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nun, en yaşlı üye İYİ Partili Durmuş Yılmaz başkanlığında toplanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis yeminini etti.

Cumhurbaşkanı seçildiğine dair hazırlanan mazbatasını Yılmaz'ın elinden alan Erdoğan, yemin töreni için geldiği kürsüde şunları söyledi:

 “Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim.”

Böylelikle  Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi resmen başlamış oldu.Yeni sistemin ilk kabinesi ise akşam saatlerinde Erdoğan tarafından açıklanacak.

ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİ 

Meclis'teki yemin töreninin ardından Anıtkabir'i ziyaret eden Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı: 

"Aziz Atatürk, Türkiye 24 Haziran'da iki önemli seçimi başarıyla tamamladı. Yeni yönetim sistemimize göre, seçilen ilk cumhurbaşkanlığı görevine şahsımı layık gören milletimiz, 27'nci dönem milletvekillerini de belirledi. 12. Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin 1. Cumhurbaşkanı olarak milletimizin birliğini ve kardeşliğini güçlendirmeye devam edeceğimize bir kez daha söz veriyoruz. Gelecek nesillerin bize emaneti olan Cumhuriyeti hedefleriyle buluşturmakta kararlıyız." 

Yemin töreninin ardından Anıtkabir'i ziyaret edecek olan Erdoğan, 24 Haziran pazar günü gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nde, Yüksek Seçim Kurulu'nun resmi sonuçlarına göre oyların yüzde 52,59'unu almıştı. 

39 LİDER, 10 BİN KONUK, 101 PARE TOP 

Erdoğan için bugün saat 18:00'da Ankara Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "Göreve Başlama Töreni" düzenlenecek. 

Hafta sonunda TBMM'de düzenlenen grup toplantısında bu törene ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, törene 22 cumhurbaşkanı ile 17 başbakan, cumhurbaşkanı yardımcısı ve meclis başkanı düzeyinde katılım olacağını belirtmişti. 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga tarafından karşılanacak.

Cumhurbaşkanlığına makam aracıyla hareket edildikten sonra, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi A Kapısına varışta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konvoyuna Atlı Tören Birliği katılacak.

Erdoğan'ın süvari birliğiyle Külliye'ye girişi sırasında 101 pare top atışı yapılacak. Ayrıca Hava, Kara ve Deniz komutanlıklarına bağlı ordu karargahlarında da 101'er pare top atışı gerçekleştirilecek.

ÖZEL PARA PASILDI

Görevli ve davetlilerle yaklaşık 10 bin kişinin katılım sağlayacağı törene öğretmen, itfaiye eri, muhtar, esnaf, maden işçisi, diş hekimi gibi toplumun değişik kesimlerinden vatandaşlar da davet edildi.

Misafirlere, darphane tarafından özel bastırılan ve arka yüzünde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve törene ilişkin enstantanelerin bulunduğu 1 liralardan hediye edilecek. Bu özel paraların bir kısmı da tedavüle sokulacak. Ayrıca tören gününe özel pul bastırılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Göreve Başlama Töreni"nin ardından saat 19:30'da törene katılan konuklar onuruna bir akşam yemeği de verecek.

Erdoğan'ın yemin töreni öncesinde başta Cumhurbaşkanlığı'nın çevresi olmak üzere pek çok noktaya Erdoğan'ın fotoğraflarının asıldığı, ayrıca Türkçe, İngilizce ve Arapça "Yemin ve Göreve Başlama Töreni'ne hoşgeldiniz" yazan ilanlar asıldığı görüldü.

Törenler için Ankara'da bazı yollar da trafiğe kapatılacak. 

YENİ KABİNE VE CUMHURBAŞKANLIĞI TEŞKİLAT YAPISI

Erdoğan'ın yemin ederek göreve başlamasının ardından gözler yeni sistemin ilk kabinesinin açıklanacağı basın toplantısına çevrildi. Erdoğan saat 21:30'da yapacağı basın açıklaması ile yeni kabinede yer alacak isimleri kamuoyu ile paylaşacak.

6 Temmuz cuma günü partisinin il başkanları toplantısında konuşan Erdoğan "partili olmayan isimlerden oluşan bir kabine oluşturduklarını" belirtirken, cumartesi TBMM'de gerçekleşen basın toplantısında "kabinede TBMM'den de isimler olabileceğini" söylemişti. 

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde kabinede yer alacak isimler vekil olmayacak. Kabineye vekil olarak TBMM'ye girmiş isimlerin alınması halinde istifaları gerekecek.

24 Haziran milletvekili seçimlerinin YSK tarafından açıklanan kesin seçim sonuçlarına göre AK Parti'nin TBMM'de 295 milletvekili bulunuyor. 

Son başbakan Binali Yıldırım ise hafta sonunda AK Parti'nin meclis başkanı adayı olarak ilan edilmişti. Meclis başkanı seçilmesi halinde Yıldırım yapılacak oylamalarda oy kullanamayacak.

Yeni kabinede ekonomi yönetiminde hangi isimlerin görevlendirileceği ve 24 Haziran seçimlerine MHP ile "Cumhur İttifakı" çatısı altında gidilmesi nedeniyle MHP'ye yakın isimlerin yer alıp almayacağı yakından takip ediliyor.

Erdoğan'ın TBMM'deki yemin töreni ile yeni kabinenin açıklanacağı basın açıklaması arasındaki zamanda Erdoğan'ın 1 nolu cumhurbaşkanlığı kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlanacak.

BAKANLIK SAYISI DÜŞECEK

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde bakanlık sayısının 16'ya düşürülmesi, mevcut bazı bakanlıkların kapatılması, bazılarının da diğer bakanlıklarla birleştirilmesi ve üç cumhurbaşkanlığı yardımcılığının ihdas edilmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısı içerisinde bazı kurulların ve başkanlık ofislerinin oluşturulması da öngörülüyor.

Buna göre bakanlıklar, Adalet; İçişleri; Milli Savunma; Milli Eğitim; Sağlık; Enerji ve Tabii Kaynaklar; Çevre ve Şehircilik; Kültür ve Turizm; Gençlik ve Spor; Hazine ve Maliye; Ulaştırma ve Alt Yapı; Dışişleri; Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile; Tarım ve Orman; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak şekillenecek.

Cumhurbaşkanlığı bünyesinde ise Yerel Yönetim Politikaları; Sosyal Politikalar; Sağlık ve Gıda Politikaları; Kültür ve Sanat Politikaları; Hukuk Politikaları; Güvenlik ve Dış Politikalar; Ekonomi Politikaları; Eğitim ve Öğretim Politikaları; Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu'nun oluşturulması öngörülüyor.

Erdoğan yemin ederek göreve başlamasının ardından yarın ilk yurtdışı ziyaretlerini KKTC ve Azerbaycan'a gerçekleştirecek. 

Yukarı

Business HT×