BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3648 % 0,06
EUR/TRY 35,0221 % 0,01
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3648
% 0,06
35,0221
% 0,01
1,0789
% 0,01
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bedelli askerlik Temmuz'a yetişir mi?

Bedelli askerliğin Temmuz'a yetişip yetişmeyeceği Meclis'teki partilerin ortak kararına bağlı olacak. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, "Kararın ne olacağı önümüzdeki günlerde belli olacak." dedi. Ünal, "Partilerin Meclis grupları 15 Temmuz'dan sonra bir çalışma kararı alırlarsa Anayasa gereği Meclis 1 Ekim'e kadar tatile girecek. Ne olacağını Meclis'te grubu olan siyasi partilerin ortak alacağı karar belirleyecek." açıklamasında bulundu.

Bedelli askerlik Temmuz'a yetişir mi?
BUSINESSHT 06 07 2018, 11:25

Temmuz ayının ilk haftası geride kalırken seçim sonrası ana gündem maddesi olan bedelli askerlikte düzenlemenin Temmuz ayına yetişip yetişmeyeceği merak ediliyor.

Bedelli askerliğin Temmuz'da mı yoksa Ekim'de mi olacağı Meclis'teki partilerin ortak kararına bağlı olacak.

Partilerin ortak kararı bedelli askerlik düzenlemesinin 15 Temmuz'daki oturumdan sonraya bırakılması yönünde olursa bedelli askerlik en erken Ekim ayına kalacak. 15 Temmuz'dan sonra Meclis, 1 Ekim'e kadar tatile girecek.

Konuya ilişkin bilgi veren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, "Kararın ne olacağı önümüzdeki günlerde belli olacak." dedi.

Ünal, "Partilerin Meclis grupları 15 Temmuz'dan sonra bir çalışma kararı alırlarsa Anayasa gereği Meclis 1 Ekim'e kadar tatile girecek. Ne olacağını Meclis'te grubu olan siyasi partilerin ortak alacağı karar belirleyecek." dedi.

Sözcü Ünal, "Şu anda hem Meclis ayağında hem de Cumhurbaşkanlığı ayağında seçim sonrası bir yeni durumun şekillenmesi süreci var. Cumhurbaşkanımız seçimlerden önce ifade etmişti 'Bedelli konusu seçimden sonra benim masamda ilk gündem maddelerinden birisi olacak.' demişti. Şimdi bu konuda gerekli çalışmalar, düzenlemeler neyse bununla ilgili süreçler tamamlandıktan sonra çalışmalara başlayacaktır." açıklamasında bulundu.

"BÜTÜN ALTERNATİFLER HAZIR"

Daha önce Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, bedelli askerlikle ilgili yoğun talep olduğunu, konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerekli açıklamaları yaptığını anımsatarak, şunları kaydetmişti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasından sonra biz bakanlık olarak gerekli bütün çalışmaları yaptık. Şu anda biz hazırız, bütün alternatiflerimizle hazırız. Aşağı yukarı 4 veya 5 seçenek var. Yaş var, ücret var, ücretin kullanma yerleri var, başka birtakım teknik ayrıntılar var, onları farklı formatlarda hazırladık. Hepsinde ortak, hiçbir askerlik hizmetinde bulunmayacaklar, gitmeyecekler. Sayın Cumhurbaşkanımız seçimden sonra bu çerçevede talimatını verecek, ona göre de gereği yapılacak. Aralık 2014'te çıkan bedelli yasasında yaş 26, ücret 18 bin liraydı. Başvuranların sayısı ise 203 bindi. Bir önceki 2011'in Aralık ayında çıkmıştı. Orada ücret 30 bin lira, yaş 27 idi, faydalanan 70 bindi."

BEDELLİ ASKERLİK KREDİSİ

Bedelli askerlik için başvuranlar, bedeli peşin olarak ödeyecekler.

Ancak şimdiden bankaların bedelli askerlik kredileri üzerinde çalışmaya başladığı biliniyor.

BEDELLİ ASKERLİK ŞARTLARI

2018'de bedelli askerlik için yaş ve ücret henüz açıklanmasa da basına yansıyan bilgilerede 26 yaş ve 20 bin TL ücret öne çıktı. Bedellide elde edilecek gelir doğrudan olarak savunmaya harcanacak.

Bedeli ödeyenler, silah altına alınmayacak ve askerlikten muaf tutulacak.

Bedelli askerliğin devam eden terörle mücadele faaliyetlerinde herhangi bir zafiyet yaratmayacağı bildirildi. Konuyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı’ndan da olumlu görüş alındı.

2014 YILINDA BEDELLİ ASKERLİK ÇIKMIŞTI

2014 yılında yapılan çalışmalar neticesinde bedelli askerlik çıkmış ve binlerce vatandaş bedelli askerlikten yararlanmıştı. Bedelli askerlik ile birlikte binlerce vatandaş, 18 bin Türk Lirası karşılığında askerlik görevini yapmış sayıldı.

Yukarı

Business HT×