BIST 100 9.148,32 % 0,75
USD/TRY 32,3651 % 0,06
EUR/TRY 34,9714 % -0,13
Piyasalar
9.150,07
% 0,77
32,3662
% 0,07
34,9635
% -0,15
1,0778
% -0,10
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Balkanlarda yeni dönem cumhurbaşkanından döndü

Makedonya Cumhurbaşkanı isim değişikliği anlaşmasını imzalamayacağını açıkladı. Yunanistan ile Makedonya arasında yıllardır devam eden isim krizi iki ülke arasındaki sınırda bulunan Prespa Gölü'nde imzalanan tarihi anlaşma Makedonya'da referanduma sunulacaktı.

Balkanlarda yeni dönem cumhurbaşkanından döndü
26 06 2018, 13:37

Yunanistan ve Makedonya arasında çeyrek asrı aşkın süredir devam eden "isim sorununun" çözümüne yönelik tarihi anlaşmayı Makedonya Cumhurbaşkanı imzalamayacağını açıkladı.

Makedonya Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gyorge İvanov'un, Makedonya'nın isminin "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesini öngören ve Makedonya Meclisinde 20 Haziran'da onaylanan anlaşmaya imza atmayacağı belirtildi.

İvanov, Cumhurbaşkanı olarak sorumluluklarını, Makedonya Anayasası, yasalar ve ülkenin çıkarları doğrultusunda yerine getirdiğini vurgulayarak, "Bu yüzden, Yunanistan ile Makedonya arasındaki isim sorununa yönelik anlaşmayı imzalamama kararı aldım." ifadesini kullandı.

Makedonya Meclisi, Yunanistan ile uzun yıllardır yaşanan "isim sorununun" çözümüne ilişkin 17 Haziran'da imzalanan ve ülkenin adının "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesini öngören anlaşmayı 20 Haziran'da onaylamıştı. İsim sorunun çözümü ve stratejik ortaklık anlaşmasının oylandığı meclis oturumuna, 120 milletvekilinden 69'u katılmıştı. Muhalefet partili milletvekillerinin katılmadığı oturumda yer alanların tamamı "evet" oyu kullanmıştı.

İSİM KRİZİNİN ARKA PLANI

Atina, eski Yunanistan’ın Makedonya bölgesi üzerinde hak iddiası anlamına geldiğini öne sürerek, kurulduğu günden beri eski Yugoslavya cumhuriyeti Makedonya’nın ismini değiştirmesi gerektiğini savunuyor. Yunanistan, aşılamayan bu kriz nedeniyle Makedonya’nın AB ve NATO üyeliğine de karşı çıkıyor. Varılan mutabakat Yunanistan’ın beklentilerini büyük ölçüde karşılıyor. Ancak muhalifler yine de mutabakatın yeterli olmadığını, Makedonya’nın daha fazla taviz vermesi gerektiğini savunuyor. Bu arada Makedonya Cumhurbaşkanı da mutabakatı imzalamayı reddediyor. Uluslararası toplumun desteğini arkasına alan Çipras’ın attığı bu adımın amacına ulaşıp ulaşmayacağı bilinmiyor.

ESKİ-YENİ KAVGASI

İsim krizi, Yunanistan’ın eski yönetimleriyle yeni sayılan Başbakan Çipras koalisyonu arasında da atışmalara yol açtı. Meclisteki gensoru önergesi öncesinde bir açıklama yapan eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis, hükümeti tavizkâr bir tutumla kötü bir mutakabat yapmakla suçladı. Buna karşılık Kotzias, döneminde krizin çözümü konusunda yapılanlara ilişkin gizli belgeleri açıklayacağını duyurdu.

 

 

Yukarı

Business HT×