BIST 100 9.064,67 % -0,17
USD/TRY 32,3769 % 0,10
EUR/TRY 34,9738 % -0,12
Piyasalar
9.064,35
% -0,17
32,3769
% 0,10
34,9738
% -0,12
1,0775
% -0,12
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dardenia’da hedef agresif değil temkinli büyüme

Dardanel Grubu’nun perakende markası Dardenia, temkinli bir büyüme hedefliyor. Dardenia Genel Koordinatörü Selin Daniyel, “Her zaman bize en doğru lokasyonlarda yatırım yapıp istikrarlı büyüme stratejimiz bulunmakta. Hızlı ve kontrolsüz büyüme yerine sağlıklı bir şekilde büyümeyi tercih ediyoruz.” dedi.

Dardenia’da hedef agresif değil temkinli büyüme
BUSINESSHT 11 06 2018, 13:37

Dardanel Grubu’nun perakende markası Dardenia hızlı ve kontrolsüz büyüme yerine daha sağlıklı büyümeyi hedefliyor. Dardenia Genel Koordinatörü Selin Daniyel, markanın bu stratejisi doğrultusunda şimdilik franchise vermeyi düşünmediklerini söyledi. 

Daniyel, “Türkiye’de balığın ne kadar faydalı ürün olduğunu göstererek balığın herkes için kolay ulaşılabilir olmasını sağlamak istiyoruz. Bunun için öncelikli hedefimiz organik büyümek. Şu an için franchising vermeyi düşünmüyoruz. Çünkü Dardenia çok genç bir marka. Biraz daha kendimiz büyüttükten sonra franchise vermeyi düşünebiliriz. Bu arada çok agresif büyüme planlarımız yok. Her zaman bize en doğru lokasyonlarda yatırım yapıp istikrarlı büyüme stratejimiz bulunmakta. Hızlı ve kontrolsüz büyüme yerine sağlıklı bir şekilde büyümeyi tercih ediyoruz. “ diye konuştu.

2011’de kurulan Dardenia bu 7 yıllık süreçte 14 şubelik bir zincir haline geldi.  Toplamda 150 çalışanı olan şirketin cirosu 2017 yılı itibariyle 20 milyon TL oldu. 

 

Daniyel, “Dardenia’da, 7 yılda şubelerimizde, toplam 2 milyon kişiyi ağırladık ve yaklaşık 1000 ton balık ve deniz ürünü tüketildi. Paket satışlarımızla birlikte toplam 5 milyon müşteriye ulaştık.” dedi. 

KİŞİ BAŞI 5,3 KİLO BALIK TÜKETİLİYOR 

Dardenia’nın yola çıkışında Türkiye’de balık tüketiminin potansiyeli önemli bir etken oldu. Kişi başı balık tüketimi Türkiye’de 2017 yıl sonu verileri itibariyle yıllık 5.3 kg civarında. Dünya ortalaması 13 kg olan balık tüketimi Avrupa ülkelerinde ise 23 kg’a çıkıyor. Daniyel bu rakamların kendileri için bir çıkış noktası olduğunu söyledi.

Daniyel, “Türkiye’nin ilk ve tek balık ekmek zinciri olan Dardenia, 30 yıllık Dardanel tecrübesiyle, sürdürülebilir balıkçılık ilkelerini kılavuz alarak, 2011 yılında kuruldu. Biz kendimize ‘Türkiye’nin balık uzmanı’ diyoruz. Dardanel Şirketler Grubu olarak hedefimiz; Türk halkına balığı ve deniz ürünlerini sevdirmek. Dardenia’nın ilk restoranı Bağdat Caddesi’nde açıldı. Geleneksel balık ekmek lezzetini modern ve yenilikçi bir yorumla sunarak ilk yılımızda 150 binin üzerinde İstanbulluya ulaştık.” ifadelerini kullandı.

Selin Daniyel

ANADOLU’YA YAYILMA HEDEFİ

İstanbul dışı ilk şubesini Nisan ayında Dardanel’in geleneksel lokasyonu Çanakkale’de açan Dardenia önümüzdeki dönemde Anadolu’da belli başlı illerde yer almayı hedefliyor.

Önümüzdeki aylarda yeni şube açılışları yapacak şirkette franchise konusunda ise oldukça temkinli bir strateji bulunuyor. 

Ağırlıklı olarak İstanbul dışından franchise talepleri aldıklarını söyleyen Daniyel, “Orada doğru lokasyonların bulunması ve diğer tüm kriterlerin doğru değerlendirilmesi gerekiyor. Şubenin açılacağı noktada kim neleri seviyor? Tüketici tercihleri, yeme-içme alışkanlıkları nasıl? Ne kadar harcama yapılıyor? vb kriterleri değerlendirmemiz gerekiyor. İlerleyen dönemde kendi içimizde ve franchisinglerle büyüme planlarımız var ama şu anda rakamsal bir hedef vermemiz doğru olmayacaktır. Şu anda İstanbul içinde 3 tane yeni şube için çalışmalarımız devam ediyor. İnşaat çalışmaları devam ediyor. Tarih netleştiği zaman gerekli duyuruları yapacağız. Avrupa ve yurt dışından da franchising talepleri alıyoruz. Amerika’dan bile talep geliyor. Bu talepleri değerlendireceğiz. Dünyada böyle bir konsept yok. Bunu tüm dünyada duyurmak istiyoruz.  ” dedi. 

 

“DAMAK TADI BALIĞA EVRİLİYOR”

Daha çok et seven Türk halkına balık ekmek yedirmeye çalışan Dardenia’da özellikle gençler ve spor yapanlar ilgi gösteriyor.

Dardenia Genel Koordinatörü Selin Daniyel, “Özellikle gençler balık yemeğe başladı. Balık biliyorsunuz özellikle çok önemli bir protein kaynağı. Spor yapanlar özellikle balık tüketmeye özen gösteriyorlar. Türk halkı olarak balığı kılçıksız ve kokusuz seviyoruz. Dardenia şubelerimizde ortalama günde 1000 kişiyi ağırlıyoruz. Özelikle genç kesimden büyük ilgi var. Mevsimselliğe göre değişmekle birlikte her damak tadına uygun oldukça zengin bir menümüz var.  Balık ürün grubunda şubelerimizi ziyaret edenler en çok levreği tercih ediyor. Ardından mezgit ve somon geliyor. Dardenia Fish & Sushi restaurantlarımızda ise sushi çeşitlerimiz de müşterilerimizin büyük beğenisini kazandı. Menülerimizi farklı ürünler ile zenginleştiriyoruz, müşterilerimizin talep ve beklentileri doğrultusunda geliştirmeye devam edeceğiz. Nisan ayında menümüzü yeniledik. Porsiyon balık eklendi. 1 ay olmasına rağmen oldukça sevildi. Sushilerimiz çok seviliyor. Özellikle sıcak sushilerimiz oldukça rağbet görüyor. “ diye konuştu. 

 

Yukarı

Business HT×