BIST 100 10.268,58 % 0,20
USD/TRY 32,2688 % 0,04
EUR/TRY 34,8017 % -0,04
Piyasalar
10.268,58
% 0,20
32,2697
% 0,04
34,8010
% -0,04
1,0777
% -0,05
44,00
0,00
2.353,02
% 0,29
84,36
% 0,57
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Tek fotoğrafta Paris'te Arap diplomasisi

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Lübnan Başbakanı Saad Hariri ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile "selfie" fotoğrafıyla biten Paris ziyaretinden Suriye'deki gelişmelere bir bakış

Tek fotoğrafta Paris'te Arap diplomasisi
11 04 2018, 12:26

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın üç gün süren Paris ziyareti dün sona erdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, son günün akşam yemeğine Lübnan Başbakanı Saad Hariri'yi de çağırdı.

Diplomasinin gündemi, Suriye'deki gelişmeleri yakından takip ederken Üçlünün Elysée Sarayı'ndaki "selfie" fotoğrafına yansıyan samimiyetleri dikkat çekti.

Esad rejiminin reddediği iddialara göre Doğu Guta'daki Duma'ya kimyasal silahlarla saldırıldı. Saldırıda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 40'tan fazla insanın hayatını kaybettiği belirtiliyor. Bunun üzerine ABD, Fransa, İngiltere ve Rusya'nın açıklamalarıyla tansiyon yükseldi.

BİN SELMAN: ULUSLARARASI MÜDAHELEYE KATILABİLİRİZ

Bu sırada Paris'te bulunan Bin Selman, Salı günü yaptığı açıklamada Fransa, İngiltere ve ABD'den oluşan koalisyonun Suriye'ye askeri operasyon düzenlemesi halinde Suudi Arabistan'ın Esad rejimine karşı hava saldırılarını destekleyeceğini kaydetti. Bin Selman, koşullar gerektirirse Suriye’nin kimyasal silah kapasitesinin hedef alınacağı olası bir uluslararası müdahalede ülkesinin de yer alabileceğini söyledi. 

Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan üçlü görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada da ana konunun Orta Doğu'daki gelişmeler olduğu belirtildi.

Bin Selman'ın Paris ziyareti sırasına Suudi Aramco ile Fransız şirketleri arasında toplamda 10 milyar dolarlık 8 anlaşma da sağlandı.

SELMAN-MACRON-HARİRİ ÜÇGENİ

Geçtiğimiz Kasım ayında Saad Hariri, Suudi Arabistan'a gittikten sonra bir süre ülkesine dönmemiş, Lübnanlı liderin rehin tutulduğu iddiaları ülkesinde kriz yaratmıştı. Hariri, Riyad'da yaptığı açıklamada suikast endişesi taşıdığını belirterek görevinden istifa ettiğini açıklamış ancak ülkesine döndükten sonra kararından vazgeçmişti. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Suudi Arabistan ile Lübnan arasında arabulucu olma teklifinde bulunmuş ve Hariri'nin Suudi Arabistan'dan çıkabilmesi için devreye giren isim olmuştu.

TRUMP LATİN AMERİKA SEYAHATİNİ İPTAL ETTİ

Son durumda ABD Başkanı Donald Trump, Latin Amerika seyahatini iptal eti. Başkan'ın ABD'nin Suriye'ye vereceği yanıtı denetlemek ve dünya genelindeki gelişmeleri takip etmek için ABD'de kalacağı açıklandı.

Trump, Beyaz Saray'daki kabine toplantısında, "Bölgedeki durumu oldukça yakından takip ediyoruz. Ordumuzla ve diğer ilgili kişilerle görüşüyoruz. Bu, insanlıkla ilgili bir durum; bunun olmasına izin verilemez. Önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde (bu konuyla ilgili) ana kararımızı vereceğiz." şeklinde konuşmuştu.

MAY GÜÇLÜ KANIT İSTİYOR

Macron ise “Tüm müttefiklerimizle, özellikle ABD ve İngiltere ile teknik ve stratejik bilgi alışverişini devam ettireceğiz. Suriye konusunda gelecek günlerde kararımızı açıklayacağız” ifadelerini kullanırken İngiltere Başbakanı Theresa May ile Trump'ın da katıldığı telefon görüşmesinde kimyasal silah kullanılmasının devamına izin vermeme konusunda mutabık kalındığı belirtildi.

Ancak İngiliz Times gazetesinde bugün yayımlanan habere göre May, Trump’a 7 Nisan’daki olayda Şam’ın dahli konusunda daha güçlü kanıt görmeden Suriye’yi vurma riskine girmeyeceğini söyledi.

RUSYA: "İDDİALAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR"

Rusya ise Esad rejiminin kimyasal saldırı düzenlediğine yönelik iddiaların gerçekleri yansıtmadığı belirterek konuyla ilgili tarafsız bir araştırma talep ediyor. Rusya, Suriye'de kimyasal silah kullanımı soruşturması ve sorumluların belirlenmesi için Birleşmiş Milletler (BM) mekanizması kurulmasını talep eden tasarıyı da veto etti. 15 üyeli BMGK'de veto yetkisi bulunan Rusya ve konseyin geçici üyelerinden Bolivya tasarıya karşı çıkarken, veto yetkisi bulunan Çin çekimser kaldı. 

Kremlin'den yapılan açıklamada, "Suriye'de dahil olan tüm tarafların, bölgede halihazırdaki kırılgan durumu istikrarsızlığa sürükleyecek herhangi adımdan kaçınmasını umuyoruz." dedi.

AKDENİZ'DE ABD DONANMASI VARLIĞI ARTIYOR

ABD Donanmasının "USS Harry Truman Uçak Gemisi" ve beraberindeki 7 savaş gemisini Akdeniz’e sevk ettiği de basına yansıyan haberler arasında yer aldı. Reuters'ın haberine göre Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü (Eurocontrol), Doğu Akdeniz'den Suriye'ye karşı yapılabilecek olası hava saldırılarına ilişkin hava yolu şirketlerine uyarıda bulundu.

Yukarı

Business HT×