BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,33
% 0,36
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Torbadan çıkan akaryakıt maddesi sektörü ikiye böldü

Akarakıt kaçakçılığı ile ilgili torba tasarıdan çıkan düzenleme kimi sektör temsilcileri tarafından olumlu karşılanırken, bazı temsilciler tarafından uygun görülmedi

Torbadan çıkan akaryakıt maddesi sektörü ikiye böldü
SELÇUK OKTAY 24 02 2018, 12:23

Akaryakıt sektörü, akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili torba tasarıdan çıkan düzenleme sonrasında fikir ayrılığına düştü.

Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Tasarıda akaryakıt kaçakçılığı dolayısıyla kapatılan istasyonların, kaçakçılık fiiline karışmayan mülk sahipleri için af getiriliyor. Tasarı yasalaştığında, bu işletmeler tekrar lisanslandırılabilecek. Suçu işleyenler açısından ise cezai süreç devam edecek.

Sektörün sivil toplum kuruluşlarından biri olan PÜİS, düzenlemeyi memnuniyetle karşılarken, bir diğer kuruluş EPGİS ise karşı çıktı.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, şunları söyledi: “Uzun zamandır gündemimizin en önemli maddelerinden biri de istasyonunun kiraya veren üyelerimizin 6455 sayılı Kanun nedeniyle yaşadığı mağduriyetti. 6455 sayılı kanunla 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’na eklenen bir madde ile mülk sahibi bayilerimizin kiraya verdikleri istasyonları kaçakçılık yaptığı iddiasıyla mühürlenmiş ve yargı kararının kesinleşmesine kadar kapatılmıştı. Yani işlemedikleri bir suçtan dolayı mülk sahibi bayilerimizin istasyonlarına yani eşyaya ceza verilmişti. 5 yıla yakın bir süredir bu mağduriyetin giderilmesi için başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız ve EPDK olmak üzere, ilgili tüm kurumlara yılmadan bu sorunu aktararak yaşanan mağduriyetin giderilmesini talep ettik. Bu mücadelemizin olumlu bir şekilde sonuçlanması ve bayilerimizin bu nedenle yaşadıkları mağduriyetlerinin giderilmesi bizi son derece mutlu etti.

Düzenleme sonrasında bir açıklama yayınlayan EPGİS Başkanı Fesih Karataş ise akaryakıt kaçakçıların affına karşı olduklarını söyledi.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyon’unda kabul edilen ve önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek yasayla, geçmişte kaçakçılık yapıldığı için faaliyetten men edilen akaryakıt istasyonlarına af getirilmesine karşı olduklarını açıkladı.

EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, konuya ilişkin şunları söyledi: “Mevcut uyulamaya göre, rafineri haricinde herhangi bir tesiste kaçakçılık fiilinin işlendiğinin tespiti halinde lisans sahibine ayrı ceza, mülk sahibine de ayrı bir ceza olarak bir nevi istasyon tutuklaması gerçekleştiriliyor. Bir başka deyişle istasyonu kiralaya veren, kesilen cezayı ödemeyeceği için, ceza ödeninceye kadar mülk sahibine de arsa tutuklama cezası verilmiş oluyor. Arsa sahibi daha fazla kira - ki aslında bunun adı ranttır - elde edebilmek adına kiraya verdiği istasyonunu kaçakçıya kullandırdığından bu cezayı onlarla birlikte çekmek durumunda. Şimdi Meclis’teki düzenlemeyle bu ceza bir defaya mahsus kaldırılmak isteniyor. Peki kimin için kaldırılıyor? Bunu önemle belirtmekte fayda var, istasyonu kiraya veren ve bundan dolayı mağdur olan istasyon sahiplerine kaldırıldı. Yani kendi öz malı istasyonunda kaçakçılık fiili gerçekleştirene ve bundan dolayı istasyonu tutuklananlara bu geçici af hakkı verilmedi.”

Yukarı

Business HT×