BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5549 % 0,11
EUR/TRY 34,8657 % 0,65
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5549
% 0,11
34,8657
% 0,65
1,0699
% 0,42
45,35
-0,09
2.319,23
% -0,35
87,32
% 0,37
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yıldırım ve Merkel'den ortak açıklama

Başbakan Binali Yıldırım ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ortak açıklama yaptı

Yıldırım ve Merkel'den ortak açıklama
16 02 2018, 07:13

Başbakan Binali Yıldırım ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ortak açıklama yaptı.

Merkel, Türkiye'nin kendi çıkarlarını gözetmesi gerektiğine vurgu yaparken ABD'ye dair kaygıları olduğunu belirtti.

Merkel, vize konusunda da "Bizim umudumuz var. Vize muafiyeti açısından belli şartlar koşulmuştur." açıklamasını yaptı.

Yıldırım ve Merkel'in açıklamalarında şu başlıklar öne çıktı:

ANGELA MERKEL

"Deniz Yücel konusu çok büyük önem taşımaktadır. İddianame hazırlanmamış olmasına rağmen tutuklu bulunuyor. Hukuk devleti ilkelerini görüştük. Konunun aydınlarılması açısından hukuk devleti ilkelerine saygı duyulması gerektiğini ifade ettik.  3 milyon Türk kökenli insan Almaya'da yaşıyor. Köprü görevi görüyorlar. Bu açıdan çıkarlarımızı ilerletmek açısından güven dolu ilişkimizi yürütmek önem taşımaktadır. Türkiye kendi çıkarlarını gözetmelidir. NATO açısından ABD ile ilişkilerle ilgili kaygılarımız var.

Bir alman vatandaşı söz konusu olduğu zaman, Deniz Yücel çifte vatandaş, elimizden gelen her şeyi yapma yükümlülüğüne sahibiz."

BİNALİ YILDIRIM

"Kendisini 2 Şubat 2017'da Ankara'da ağırlama imkanımız olmuştu. Almanya ve Türkiye'de çok şey değişti. İki ülke yöneticileri olarak birbirimize yeterince vakit ayıramadık. Bunlar geride kaldı, yeni bir dönemdeyiz. Hem Türkiye hem de Almanya arasındaki ikili ilişkilimizi değerlendirme fırsatı bulduk.

Diğerlerinin de durumu inceleniyor. Türkiye bölgede sadece terörle mücadele yaparken kendi vatandaşlarınımn can ve mal güvenliğini korumaya çalışmıyor. NATO'nun da sınırlarını koruyor.

Terör örgütlerinin , terör faaliyetlerinin Almanya'ya ve genel anlamda Avrupa'ya yayılmasının önüne geçiyoruz. Türkiye Almanya ilişkilerinde hassasiyetimiz belli. PKK terör örgütüdür, PYD-YPG terör örgütüdür. 

Bunların amacı huzuru bozmak, yeni sorun alanları oluşturmak. DEAŞ ile mücadeledeki kararlılığın bu terör örgütleriyle mücadelede de aynı şekilde sürüdürülmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Zeytin Dalı Harekatı'nı da konuşma fırsatı bulduk.

Deniz Yücel ve diğer zanlılar, tabi ki belirli suçlamalara maruz olarak tutuklu durumdalar. Bunlar, mahkemelerin kendi kapasitesinde, yetkisinde görülüyor ve bunlardan geçmişte birkaç tanesinin mahkemesi görüldü ve gereği yapıldı. Burada da ümit ediyorum ki hukuk devleti kuralları içerisinde gereken yapılacaktır. Bize düşen mahkemeye yardımcı olmak, mahkemenin işini kolaylaştırmak, onların önünü açmak."

Gerek Deniz Yücel davası gerekse diğer davalar hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde devam ediyor. Şunu herkesin takdir etmesini bekliyorum; Türkiye, büyük bir darbeye maruz kaldı. Binlerce bu darbeyle ilgili dava açılan insanlar var. Mahkemeler çok yoğun. Dolayısıyla buradaki iş yükünden kaynaklı gecikmeler olabilir. Ümit ederim kısa sürede duruşması yapılır ve bir sonuç elde edilir."

YILDIRIM MÜNİH'E GEÇTİ

Başbakan Binali Yıldırım, Berlin'e hareketi sırasında, uçakta aralarında Gazete Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir'in de bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldırım, Türkiye-Almanya ilişkileriyle ilgili olarak, "Türkiye ile Almanya'nın normal hayata dönme vakti geldi diye düşünüyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Yıldırım, Berlin'deki temaslarını tamamlamasının ardından küresel ve bölgesel güvenlik konularının ele alındığı dünyanın en önemli platformları arasında gösterilen Münih Güvenlik Konferansı'na katılmak üzere Münih'e geçti.

Yukarı

Business HT×