BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ak Portföy'den şubat tavsiyeleri

Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı,yurtiçi ve küresel piyasa değerlendirmeleri ile birlikte şubat ayı yatırım tavsiyelerini de aktardı

Ak Portföy'den şubat tavsiyeleri
BUSINESSHT 08 02 2018, 16:54

Bloomberg HT'den Burak Karagöz'e konuşan Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, yurtiçi ve küresel piyasa değerlendirmelerinin yanı sıra şubat ayı yatırım tavsiyelerini de aktardı.

Geçtiğimiz ay özellikle enflasyona ilişkin bazı risklere dikkat çeken ve risklerin bu ay özellikle Amerika’da daha belirgin hale geldiğini söyleyen Ersarı, arz ve talep tarafından bakarak; arz tarafında özellikle petrol fiyatlarındaki artışın bir kenara koyulması gerektiğini ifade etti:

“Geçtiğimiz yıldan bu yana petrol fiyatlarında yüzde 25 oranında artış var. Ve petrolün enflasyon ile korelasyonu yüzde 85. Dolayısıyla bir kere bu önemli bir risk faktörü olmaktadır. Ayrıca Amerikan dolarının dış ticaret ağırlıklı değeri yaklaşık geçen yıldan bu yana yüzde 10 aşağıdadır. Dolayısıyla dolardaki bu değer kaybında enflasyonist etkilerini gene aynı şekilde petrol fiyatlarındaki artışla birlikte bir kenara koymak lazım. Nitekim bunların sonucunda, başta ithal mal fiyatlarında olmak üzere artışları bazı öncü göstergelerin alt kalemlerinde artışlar şeklinde gözlemlemeye başladık.”

Talep tarafında ise resmin biraz daha karışık olduğunu söyleyen Ersarı, “Talep tarafında çekirdek enflasyonların sakin seyrini koruduğunu görüyoruz. Ama ücret artışları tarafında yükselişler devam ediyor. Oldukça uzun bir süredir yükseliş trendi vardı ama özellikle son ay sert zıplamalar bir miktar endişe verici…” dedi.

Enflasyon beklentilerinin yukarıya gitmeye başladığını ve risklerin artmasında piyasanın etkisine değinen Ersarı:

“Arz ve talep tarafındaki gelişmeleri birlikte değerlendirdiğimiz zaman yavaş yavaş enflasyon beklentilerinde yukarı gitmeye başladığını özellikle Amerika’da 2,5’lara vardığını görüyoruz. Tabi bu risklerin bir miktar gerçekleşiyor olmasının piyasa etkileri de var. Geçtiğimiz Cuma ve Pazartesi günü Amerikan borsalarında sert satışlar gerçekleşti. Toplamda yüzde 6’ya vardı bu satışların derinliği. Borsa voladite endeksi VIX’te de çok sert yükselişler yaşandı. Tarihi diplerden tarihi zirvelere sert yükselişler gerçekleşti” dedi.

Enflasyonist risklerle yanı sıra uzun zamandır dikkat çeken pozisyonlanmanın etkisine vurgu yapan Ersarı:

  “Çok uzun süredir benzer bir tema devam ediyor. Çok uzun bir süredir kime sorsanız üç aşağı beş yukarı aynı şeyleri söylüyor. Dolayısıyla pozisyonlanmanın tek yönlü olmanın bu tip durumlarda sert düzeltmeler yaşanabiliyor. Ama şunu söylemek istiyorum; çokta bulaşıcı bir etkisi olmayabilir. Çünkü makro temel faktörler hala yerli yerinde. Bugün baktığımızda oldukça iyi yükseliş trendi/büyüme trendi tüm dünyada devam ediyor. Veriler sürekli yukarı doğru gitmeye devam ediyor. Öncü göstergeler hem gelişen ülkelerde hem de gelişmiş ülkelerde uzun yılların zirvelerinde”

“Dolayısıyla bu perspektif ile baktığımız zaman bunun bir miktar daha sanki gelişmiş ülke hatta belki Amerikan borsaları ile kalabileceği sınırlı bir ortamda olabiliriz. Gelişen ülkeler daha da korunaklı. Gelişsen ülkeler tarafında uzun yıllar süren bazı döngüler var; bu gelişen ülke, gelişmiş ülke büyüme farkları döngüleri. Bu döngünün gelişen ülkeler lehine geliştiği dönemi geride bıraktık ve gelişen ülkeler tarafında tekrar makasın açılmaya başladığını döneme geldik. Burada devam eden fon akışlarının destekleneceğini ve devam edeceğini öngörebiliriz diye düşünüyorum. Nitekim zaten bir iki gündür oldukça sertleşen/derinleşen satışların gelişen ülkelere etkisinin oldukça sınırlı kaldığını gözlemledik” dedi.

Yurtiçindeki görünümü değerlendiren Ersarı, yurtiçinde enflasyon tarafından uzun zamandır beklenen iyi bir gelişmenin nihayet gözlemlendiği söyledi:

“5 aydır yukarı yönlü sürpriz yapan enflasyon verisi, nihayet aşağı yönlü bir sürpriz yaptı. Manşeti 10’lara getirdi. Çekirdek enflasyonun 12’lerde tutunuyor olması biraz rahatsız etse de manşetteki gelişme ve üretici fiyatlarında sınırlı da olsa düşüş kaydetmesi moral verdi. Hem TL’yi hem de uzun vadeli faizleri destekleyici bir gelişme oldu. Bu anlamda merkez bankasının son politika metninde yer verdiği enflasyonda ikna edici bir gerileme olana kadar mevcut politika düzeninin korunacağını ilişkin mesaj gene hem TL’yi hem de vadeli faizleri destekleyecek şekilde” dedi.

Ayrıca Ersarı, “Büyüme tarafında geçtiğimiz yıl olağanüstü bir seyirdeydi özellikle kredi tarafı geçen yılki ivmesini kaybettiğini görüyoruz. Kaybetmesi de normal. Bir normalleşme olarak adlandırıyoruz. Ekonomik aktivitenin geçen yıla oranla bir miktar zayıflamasına rağmen büyümenin seyrini güçlü bir şekilde koruyacağını da tahmin ediyorum” diyerek sözlerine devam etti.

Son olarak da Ak Portföy’un varlık dağılımından da bahseden Ersarı, “Her ne kadar sert bir çalkantı dönemi de olsak biz hisse senedi ağırlığımızı koruyoruz. Gerek gelişen ülke gerekse gelişmiş ülke hisse senedi ağırlığımızı halen kullanıyoruz. Aynı şekilde altını burada risk dağıtıcı bir faktör olarak kullanmaya devam ediyoruz. Geçen yıldan farklı olarak uzun vadeli Türk Lirası cinsinde tahvilleri portföyümüze dâhil ettik” dedi.

 

Yukarı

Business HT×