BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Erdoğan-Trump görüşmesinin detayları

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin gündemi Afrin operasyonu, Suriye ve YPG'ydi

Erdoğan-Trump görüşmesinin detayları
HABERTÜRK 24 01 2018, 22:49

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump arasında bu akşam gerçekleşen telefon görüşmesi sona erdi. Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekâtı'nın en önemli gündem maddesi olduğu görüşmeyle ilgili Cumhurbaşkanlığı şu açıklamayı yaptı: 

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Sayın Donald Trump arasında bu akşam bir telefon görüşmesi gerçekleşmiştir.

Görüşmede, Suriye’deki son gelişmeler ve Türkiye’nin Afrin’de terör örgütlerine karşı başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’yla ilgili görüş teatisinin yanısıra ikili konulara da değinilmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye’nin Zeytin Dalı Harekatı’nı uluslararası hukuk temelinde ve Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51. maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı ile BM Güvenlik Konseyi’nin terörizmle mücadele konusundaki kararları uyarınca gerçekleştirdiğini vurgulamıştır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye’nin kendi ulusal güvenliği için Afrin’i terör unsurlarından arındırmayı hedeflediğini ifade ettiği görüşmede terörle mücadelede ikili işbirliğinin önemi üzerinde durulmuştur. Terörle mücadele çerçevesinde PYD/YPG’ye ABD’nin silah desteğine son vermesi gerektiğine de tekrar dikkati çekmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve ABD Başkanı Sayın Trump, gerek Suriye meselesi gerek ikili konularda Türkiye-ABD arasındaki işbirliğini ve yakın teması sürdürme noktasında kararlı olduklarını teyit etmişlerdir."

 

ABD TARAFI NE DEDİ?

Görüşmeyle ilgili Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

"Başkan Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Afrin'de artan şiddetin Suriye'deki ortak hedeflere ulaşamama riski doğurması konusundaki endişelerini aktardı.

Trump, sivil ölümlerinin ve yerlerinden edilen insanların sayısının artmaması için askeri eylemlerin sınırlandırılması gerektiğini konusunda Türkiye’yi uyardı. Ayrıca Türk ve ABD’li askerler arasında muhtemel bir çatışmaya neden olabilecek eylemlerden kaçınılması gerektiğini söyledi.

Başkan Trump Türkiye'nin meşru güvenlik çekincelerini gidermek için daha yakın ikili işbirliği davetinde bulundu. Liderler, komşularına tehdit oluşturmayacak birleşik bir Suriye’nin oluşturulmasına yönelik ihtiyacı ele aldı. Trump ayrıca Türkiye'nin yıkıcı ve gerçek dışı söylemleri ile Türkiye'de tutuklu bulunan ABD vatandaşları ve çalışanlarına dair kaygılarını iletti. İki lider ABD ve Türkiye arasındaki stratejik ortaklığı geliştirme, PKK, IŞİD, El Kaide ve İran destekli terörizm de dahil olmak üzere terörizmin tüm türlerine karşı mücadele ederek bölgedeki istikrarı artırma konusunda taahhüt verdi."

ERDOĞAN "BEN ONA DÖNMEM" DEMİŞTİ

Geçen hafta partisinin grup toplantısının ardından gazetecilerin Trump ile Suriye konusunda görüşme olup olmayacağına yönelik sorusuna yanıt veren Erdoğan, "Şu anda henüz kendisini aramayı düşünmüyorum. Çünkü daha önce bunları konuştuk, o bana dönecekti. O bana dönmediği sürece ben ona dönmem" demişti.

Yukarı

Business HT×