BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

ABD'den Türkiye için üç açıklama

Pentagon, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray'dan Türkiye açıklamaları

ABD'den Türkiye için üç açıklama
23 01 2018, 07:02

Türkiye'nin Afrin'e Zeytin Dalı Harekatı devam ederken ABD'de Pentagon, Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray'ın açıklamaları takip edildi.

Pentagon'dan yapılan açıklamada, "Türk müttefiklerimizle görüşme halindeyiz" denildi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise Türkiye'nin Afrin operasyonundan dolayı kaygılı olduklarını belirtti.

Beyaz Saray ise "Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini biliyor ve ciddiye alıyoruz. Bir NATO müttefiki olarak Türkiye ile çalışmaya devam ediyoruz." dedi.

PENTAGON AÇIKLAMALARI

AA muhabirinin ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Ankara ile birlikte Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini gidermek için birlikte neler yapılabileceğini görmeyi amaçladıklarına dair açıklamaları hatırlatarak Pentagon’un bu konuda bir görüşme yapıp yapmadığını sorması üzerine Pentagon sözcülerinden Adrian Rankine Galloway, “Şu anki durumu çözmek üzere Türk müttefiklerimizle görüşme halindeyiz.” dedi.

Muhabirin, “Afrin’deki durum mu yoksa gelen bir durum üzerine mi görüşmeler var” sorusuna ise Binbaşı Galloway hem Afrin konusunda hem de genel anlamda Suriye konusunda Ankara ile görüşmeler devam ettiği kaydetti.

Görüşmelerin içeriği konusunda detay veremeyeceğini ifade eden Galloway: “Şu anda Amerikan hükümeti ile Türk hükümeti arasında bu krizi çözmek için görüşmelerin devam ettiğini teyit edebilirim.” şeklinde konuştu.

Krizden kastının ne olduğuna yönelik bir soruya ise Galloway, “Afrin’deki kriz ve daha geniş anlamda Türkiye’nin güvenlik kaygılarını” kastettiğini belirtti.

TILLERSON AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Rex Tillerson, Türkiye'nin Afrin'e yönelik askeri operasyonundan dolayı kaygılı olduklarını söyledi.

Tillerson, Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini gidermek için birlikte neler yapılabileceğini görmeyi hedeflediklerini belirtti.

Ayrıca Reuters haber ajansının haberine göre Paris'e giderken beraberindeki gazetecilere konuşan Tillerson, Türkiye'ye yönelik ifadelerinde, "İhtiyacınız olabilecek bir tür güvenli bölge oluşturmaya çalışmak için birlikte çalışıp çalışamayacağımızı görelim" demişti.

Tillerson, "Türklerle ve ayrıca sahadaki bazı güçlerle bu durumu nasıl istikrara kavuşturabileceğimize ve Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarını nasıl karşılayabileceğimize yönelik görüşme halindeyiz" ifadelerine yer vermişti.

BEYAZ SARAY AÇIKLAMASI

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders ise "Suriye'nin kuzeybatısında tüm tarafları DEAŞ'ın mağlup edilmesi amacına odaklanmaya, Suriye'deki çatışmaları azaltmaya ve masum sivilleri korumaya çağırıyoruz. Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini biliyor ve ciddiye alıyoruz. Bir NATO müttefiki olarak Türkiye ile çalışmaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Sanders, Afrin'de şiddetin artmasının "DEAŞ'ın kalıcı olarak yenilmesi için gösterilen uluslararası çabalarda dikkatleri dağıtabileceği" değerlendirmesinde de bulundu.

DEAŞ ve El Kaide'nin bölgede yeniden canlanmaması için alınacak tedbirlerin önemine işaret eden Sanders, şunları kaydetti:

"Türkiye'yi askeri eylem ve söylemlerini sınırlamaya, operasyonlarının alan ve süresinin sınırlı olduğundan ve ayrıca insani yardımların devam ettiğinden emin olmaya ve sivil kayıplarından kaçınmaya teşvik ediyoruz. Esed'in vahşi rejiminin Afrin'e dönemeyeceğinden emin olmak istiyoruz. Suriye'deki iç savaşın sona ermesi için diplomatik olarak çalışmaya devam edeceğiz."

Yukarı

Business HT×