BIST 100 8.994,91 % 2,14
USD/TRY 32,3125 % 0,06
EUR/TRY 35,0565 % -0,04
Piyasalar
8.997,17
% 2,16
32,3123
% 0,06
35,0567
% -0,04
1,0791
% -0,34
47,62
-0,31
2.193,69
% -0,05
86,46
% 0,43
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bu yıl Davos'ta gözler onda olacak

ABD Başkanı Donald Trump, 2000 yılından bu yana görev başında Davos'a katılan ilk ABD başkanı olacak.

Bu yıl Davos'ta gözler onda olacak
AKIN AYTEKİN 22 01 2018, 10:02

Dünyanın önde gelen siyasi liderleri, elit iş insanları ve ünlüler 23-26 Ocak tarihleri arasında İsviçre’nin Davos kasabasında bir araya gelerek küresel siyasi gelişmeleri, ekonomik gidişatı ve toplumsal sorunları ele alacak. Yaklaşık 11 bin nüfuslu Davos’ta her yıl gerçekleşen zirve bu yıl ise belki de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile yaşadığı tartışma sonucu oturumu terk etmesinden bu yana en ilginç Davos olmaya aday.

İsviçre’nin bu ufak kasabasının sakinleri her ne kadar 1971 yılından bu yana neredeyse her Ocak ayının sonunda tepelerinde dolaşan helikopterler, uçaklar, çatılara yerleşen keskin nişancılar, üst düzey devlet adamları, onların korumaları, kısacası dünyanın en zengin ve güçlü insanlarını ağırlamaya alışmışsa da bu yıl ağırlayacakları isimlerden birisi özellikle ilgi çekici: ABD Başkanı Donald Trump.

Geçtiğimiz yıl göreve başlamasının hemen sonrasına denk gelen Davos Zirvesi’ne Trump hükümetinden yalnızca bir isim katılmıştı. Fakat Trump bu yıl hem Dışişleri Bakanı hem de Hazine Bakanı ile birlikte zirveye katılıyor. Hareket etmeden önce the Wall Street Journal gazetesine açıklamalarda bulunan Trump, Davos’a gitme amacını “ABD için amigoluk yapmak ve hükümetinin başarılarını anlatmak” olarak açıkladı.

Fakat Trump’ın es geçtiği bir şey vardı: ABD’de Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti üyelerinin hükümet kuruluşlarının paralarının ödenmesine devam edilebilmesi için anlaşamaması sonrası Trump’ın göreve başlayışının tam birinci yılında hükümetin kapanması. ABD’de hükümetin kapanması bazı kurumların çalışanların paralarını ödeyemeyecekleri için geçici olarak işçileri çıkarması anlamına gelirken, bu kurumlar genelde müzeler gibi çok acil hizmeti ihtiyacı sunmayanlar oluyor. Trump’ın Davos gezisinin ise bu “kapanmadan” etkilenmeyeceği fakat konunun her gün yeniden değerlendirileceği belirtiliyor. 

 

Dünyanın en büyük ekonomisinin başındaki Trump’ın, dünyanın en önemli ekonomik zirvelerinden bir tanesine hükümetinin kapanmış halde gitmesi Davos’ta bu yıl en çok odaklanılacak nokta değil.

"ÇİN DEMİŞTİ" DENİLİR Mİ?

Geçtiğimiz yıl zirvede açılış konuşmasını yapan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Washington’un kendi içine dönük politikaları ve Trump’ın ticarette korumacılık sinyalleri nedeniyle ABD’nin çiçeği burnunda başkanına uyarılarda bulunmuştu.

“Korumacılığı benimsemek kendinizi karanlık bir odaya kilitlemek gibidir. O oda elbette sizleri yağmur ve fırtınadan korur fakat aynı zamanda ışık ve havanın içeri girmesini de engeller. Ticaret savaşının kazananı olmaz.”

Xi bununla da kalmayıp Washington’un kendi içine dönük politikalarından dolayı küresel bir lider boşluğu oluştuğu ve Çin’in buna talip olduğu mesajını vermişti. Küreselleşmeden artık korkmadıklarını belirten Xi, küresel yönetim sisteminin de artık değişmesi gerektiğini söylemişti. 

 

“Madam Christine Lagarde bana geçtiğimiz günlerde gelişen piyasalar ve gelişen ülkelerin küresel büyümenin yaklaşık yüzde 80’ine katkıda bulunduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıllar boyunca küresel ekonomik görünüm önemli bir değişim gösterdi fakat küresel yönetim sistemi bu değişimleri yeteri kadar kucaklamadı ve bu nedenle dünyanın çoğunluğunu temsil etme konusunda yetersiz kalıyor.”

AVRUPA, TRUMP'A BİLENİYOR

ABD ve Avrupa uzun yıllardır müttefik olsalar da her iki kıtada son birkaç yıldır süregelen aşırı sağcı ve korumacı akımlar arayı açtı. Trump’ın İngiltere seyahatine tepkilerin büyümesi üzerine bu seyahat iptal edilirken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile abartılı el sıkışması ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in elini basının önünde sıkmayı reddetmesi alay konusu olmuştu.

Avrupa’nın yükselen yıldızı Macron ise Davos’a bu kez hazırlıklı geliyor. Macron, Davos’a katılacak büyük şirket temsilcilerini geçtiğimiz hafta Paris’te ağırlayarak Fransa’ya yatırım yapmalarını istedi. Macron’un Reuters’a konuşan danışmanları, Fransız Cumhurbaşkanı’nın Çarşamba günü Davos’ta yapacağı konuşmada ise milliyetçilikteki artış trendi, büyüyen eşitsizlikler ve küresel ısınmaya vurgu yapacağını ve küreselleşmeye dair kendi vizyonunu sunacağını belirttiler.

Almanya Şansölyesi Merkel’in ülkesinde aylar süren koalisyon uğraşlarının sona yaklaşmasıyla zirvede Macron’a destek çıkması bekleniyor. Buna ek olarak 20 yıldır zirveye katılmayan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in de Davos’ta olması bekleniyor.

ABD Başkanı Trump ise en son 2000 yılında zirveye katılan Bill Clinton’ın ardından görevi devam ederken Davos’a giden ilk ABD’li başkan olacak.

Yukarı

Business HT×