BIST 100 8.723,56 % 0,06
USD/TRY 32,3391 % 0,09
EUR/TRY 35,1400 % -0,07
Piyasalar
8.727,19
% 0,10
32,3387
% 0,09
35,1366
% -0,08
1,0851
% -0,20
48,91
0,00
2.153,07
% -0,34
86,66
% -0,26
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"Türkiye imtiyazlı ortaklığı kabul etmeyecek"

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, AB tarafından gelen açıklamaları yorumladı.

"Türkiye imtiyazlı ortaklığı kabul etmeyecek"
13 01 2018, 10:25

 Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Türkiye'nin, AB ile herhangi bir imtiyazlı ortaklık konusunu kabul etmeyeceğini belirterek, "'Kapağında imtiyazlı ortaklık' diye bir teklif görürsek, bu kapağı dahi açmayacağız ve reddedeceğiz. Hiç kimse Türkiye'ye AB ilişkilerinde ikinci sınıf bir statü teklif edemez." dedi.

Bakan Çelik, Habertürk'te katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 5 Ocak'ta Paris'te yaptığı görüşmenin ardından gündeme gelen Türkiye ile AB arasında imtiyazlı ortaklık tartışmalarına ilişkin Çelik, Türkiye'nin imtiyazlı ortaklık konusunda net olduğunun altını çizdi.

Çelik, "Türkiye herhangi bir imtiyazlı ortaklık konusunu kabul etmeyecek." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin sadece göçmen meselesinde iş birliği yapılacak bir mülteci kampı ya da terörle mücadelede konusunda iş birliği yapılacak bir askeri karargah olmadığını dile getiren Çelik, "Türkiye'ye bir ülke olarak bakacaksınız. Yakın zamanda bu (imtiyazlı ortaklık) Alman siyasetçiler tarafından dillendirildiğinde, oradaki siyasetçilere imtiyazlı ortaklık gibi bir modelin Türkiye'ye bakış açısı açısından ahlaksız bir teklif olduğunu ifade ettim." diye konuştu.

Bakan Çelik, Türkiye'nin imtiyazlı ortaklık teklifine karşı tutumu hakkında, "'Kapağında imtiyazlı ortaklık' diye bir teklif görürsek bu kapağı dahi açmayacağız ve reddedeceğiz. Hiç kimse Türkiye'ye AB ilişkilerinde ikinci sınıf bir statü teklif edemez." dedi.

AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn'ın, "Türkiye-AB arasındaki ilişkilerin gerçekçi şekle sokulması gerekir." yönündeki ifadeleri hakkında Çelik, Hahn'ın söz konusu ifadelerinin çok fazla ciddiye alınmaması gerektiğini belirtti.

Çelik, "(Hahn) AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Komiseri olmasına rağmen Türkiye-AB ilişkilerini kopartmak istiyor. Belki böyle bir özel misyonla hareket etmiş. Daha önce de söyledim. AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Komiseri midir yoksa Avusturya Dışişleri Bakan Yardımcısı mıdır? Bunu netleştirsin diye." şeklinde konuştu.

Yukarı

Business HT×