BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Deveye hendek atlatmak Kuzey Kore'yi olimpiyatlara göndermekten neden daha kolay?

Kuzey Kore, güneyindeki düşman kardeşinin düzenlediği olimpiyatlara sporcularını gönderecek. Ancak masraflardan güvenliğe kadar hâlâ birçok sorun var

Deveye hendek atlatmak Kuzey Kore'yi olimpiyatlara göndermekten neden daha kolay?
11 01 2018, 12:21

2 milyondan fazla insanın öldüğü Kore Savaşı sonrası aralarına duvar ören Kuzey Kore ve Güney Kore, 2015'te gerçekleşen ve bir karara bağlanamayan son üst düzey görüşmeden sonra salı günü bir kez daha masaya oturdu.

Güney Kore Birleşme Bakanı Cho Myoung-gyon, Kuzey Kore Barışçıl Birleşme Komitesi Başkanı Ri Son-gwon ve beraberindeki heyetlerin, iki ülke arasındaki fiili sınır köyü ve tarafsız bölge Panmunjom'daki Barış Evi adlı binada biraraya geldiği görüşme iki yıl öncesine göre çok daha verimli geçti.

Bazı Kuzey Koreli yetkililer üzerindeki yaptırımların geçici olarak kaldırılması ve iki ülke arasında askeri hattın açılması gibi kararların yanı sıra gündemi en fazla meşgul eden karar Kuzey Kore'nin, 9-25 Şubat'ta Güney Kore'nin Pyeongchang kentinde düzenlenecek Kış Olimpiyatları'na bir spor kafilesi gönderecek olmasıydı.

Buna göre Kuzey Kore, güney komşusunda atletlerin yanı sıra bir dansçı grubu, amigo ekibi, tekvando gösteri takımı ve basın mensupları gönderecek. Kuzey Koreli artistik buz pateni çifti, Ryom Tae-ok ve Kim Ju-sik'in ekimde sona eren kayıt dönemini kaçırmış olsa da, Uluslararası Olimpiyat Komitesi pazartesi günü yaptığı açıklamada Kuzey Kore delegasyonu için kayıt süresinin uzatıldığını açıkladı.

Buraya kadar her şeyde "barış" havası hâkim. Ancak dünyanın en kapalı ülkesinin olimpiyatlara gitmesi için atlaması gereken başka engeller de var.

1) Kuzey Koreliler denizden mi karardan mı gelecek?

Kuzey Kore heyetini Olimpiyat Oyunları'na taşımak sanıldığı kadar kolay değil. Pyeongchang Organizasyon Komitesi Başkanı Lee Hee-beom, Kuzey Koreli atletlerin, esasından ağır silahla donatılmış, tarafsız bölgeden Güney Kore'ye geçebileceğini söyledi. Eğer bu gerçekleşirse, Kuzey Koreli sporcular güneye ilk defa kara yoluyla inmiş olacak. Ancak bu teklif, henüz sporcu olmayan delegeleri kapsamıyor.

Reuters'a açıklama yapan Lee, Güney Kore'nin Kuzey Kore'ye kara yolu izni verebileceğini ancak taraftarları deniz yoluyla gelmesine izin çıkacağını söyledi.

2002'de Güney Kore'nin Busan kentinde düzenlenen Asya Oyunları'na katılan Kuzey Koreli 606 kişilik ekip gemiyle geçiş yapmıştı.

2) Düşman kardeşler tek bayrak altında mı yürüyecek?

Güney Kore Bileşme Bakanı Yardımcısı Chun Hae-sung salı günü yaptığı açıklamada adanın iki tarafının sporcularının olimpiyatların açılış törenlerine tek bayrak altında katılabileceğini söylemişti. Ancak bu plan henüz kesinlik kazanmadı.

Koreliler, ilk kez 2000'deki Sydney Olimpiyat Olimpiyatları'na tek bayrak altında katılmıştı ve aynı olay, 2002'deki Asya Oyunları'nda da tekrarlanmıştı.

Ancak o günden bugüne siyasi atmosfer de değişti. 2007 Asya Oyunları sırasında iki ülke arası diplomatik ilişkiler durdurulmuştu.

3) Sporcular nerede kalacak?

Yonhap Haber Ajansı'na göre Kuzey Kore için ayarlanacak cruise gemisinde bin kişiyi ağırlayabilecek 390 oda olacak.

Daha önceki olimpiyat oyunlarında Kuzey Kore delegasyonu Olimpiyat Köyü'ne davet edilmiş ancak sporcular çok fazla dışarı açılmamıştı. 2008 Pekin Olimpiyatları'nda atletlerin antrenmanlar dışında Olimpiyat Köyü'nden çıkmasına izin verilmemişti. 

4) Masrafları kim karşılayacak?

Kuzey Kore heyetinin ekstra antrenaman, ulaşım ve kalacak yer masraflarını kimin karşılayacağı henüz net değil.

Daha önceki yıllarda söz konusu ödemeler Güney Kore'den çıkmış olsa da 2014 Asya Oyunları sırasında yapılan açıklamada uluslararası standartların temel alınacağı ve dolayısıyla sporcuların masraflarının hükümetleri tarafından karşılanması gerektiği ifade edilmişti.

Güney Kore'den Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne geçen yıl yapılan açıklamada ise bazı masrafların karşılanabileceği bildirilmişti.

Reuters'ın Güney Kore Savunma Bakanlığı'na dayandırdığı haberine göre Pyeongchang Olimpiyatları'nda 5 bin silahlı güvenlik görevlisinin yanı sıra Kuzey'den gelebilecek hacklenme tahdidine karşı siber güvenlik önlemleri de artırılacak.

Yukarı

Business HT×