BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5713 % 0,01
EUR/TRY 34,8841 % 0,09
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5706
% 0,01
34,8838
% 0,09
1,0696
% -0,03
45,35
0,00
2.318,23
% 0,09
88,02
% -0,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İhracatçı seçimlere erteleme istiyor

TİM seçimlerinin 1 ay ertelenmesi gündemde. TİM yönetiminden gelen talebin, TOBB seçimleriyle ihracatçı birlikleri seçimlerinin hemen hemen aynı tarihlere denk gelmesinden kaynaklandığı konuşuluyor.

İhracatçı seçimlere erteleme istiyor
10 01 2018, 10:11

TİM ve çatısı altındaki birliklerde seçim dönemi yaklaşırken, kulislerde de hareketlenme gözleniyor.

Dünya gazetesinin haberine göre Nisan ayında yapılacak ihracatçı birlikleri seçimleriyle, TOBB seçimlerinin çakışacak olması nedeniyle, genel kurulların düşük katılımla geçeceğini düşünen ihracatçılar, kendi seçimlerinin 1 ay ertelenmesini talep ediyor. Bu arada başkanlık için adı geçen İsmail Gülle, Oğuz Satıcı, Tahsin Öztiryaki, Bülent Aymen ve Hikmet Tanrıverdi isimlerine Ahmet Güleç de eklendi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) seçimleri yaklaşırken, kulisler de bir çok iddiayla hareketlenmeye başladı. Herhangi bir gecikme olmaması halinde Nisan 2018’de yapılması gereken seçimler için, her geçen gün yeni isimlerin başkanlığa aday olduğu ifade ediliyor. Birlik yönetimleri ise seçim tarihleri konusunda tedirgin.

Hemen hemen aynı dönemde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı oda ve borsalarda da seçimlerin yapılacak olması nedeniyle ihracatçı birliklerinin genel kurullarına katılımın sınırlı kalacağı düşünülüyor. Bu nedenle Ekonomi Bakanlığı’ndan seçimlerin 1 ay ertelenmesinin istendiği iddia ediliyor. Bir başka iddia ise bakanlığın aday olacakların listelerini erken görmek istediğiyle ilgili. 

 

TOBB seçimleri daha önce 2 kez Bakanlar Kurulu kararı ile ertelenmişti. Bu nedenle tekrar erteleme olmaması halinde nisan-mayıs aylarında oda ve borsalarda seçim yapılacak. Nisan ayı ihracatçı birlikleri için de seçim dönemi. Firmaların aynı dönemde iki seçim birden olması halinde daha çok oda seçimlerine yoğunlaşacağı, ihracatçı birliklerinin genel kurullarına ilginin zayıf kalabileceği konuşuluyor. Bunun nedeni süreçten kaynaklanıyor.

Şöyle ki; Hazirun (katılımcılar) listesinde yer almak isteyen firmalar için zaman gerektiren işlemler söz konusu. Bu nedenle şirketlerin iki seçim için bu zahmetli süreci göze almayacağı belirtiliyor.

İşte TİM yönetiminin seçimleri 1 ay erteleme talebinin ardında bu yatıyor. Bunun için geçtiğimiz hafta ‘Fotoğraf kriziyle’ de gündem olan Ankara’daki toplantıda birlik başkanlarının bu sorunu Bakan Nihat Zeybekci’ye anlatması kararı alınmış. Fakat sorunların dile getirildiği toplantıda her konuşana maksimum 5 dakika süre verilmesi nedeniyle söz alan başkanlar bu konuyu orada anlatamamışlar. Bunun ardından TİM Yönetimi’nin daha sonra konuyu bakan yardımcısına ilettiği kaydediliyor. 

 

Yukarı

Business HT×