BIST 100 9.096,78 % 0,19
USD/TRY 32,3785 % 0,11
EUR/TRY 35,0022 % -0,04
Piyasalar
9.100,19
% 0,22
32,3785
% 0,11
35,0015
% -0,05
1,0787
% -0,01
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

ABD ile vize krizi çözüldü

ABD, Türkiye ile devam eden vize krizi ile ilgili açıklama yaptı.

ABD'den vize krizi açıklaması
28 12 2017, 16:50

ABD, Türkiye ile yaşanan vize sorununun çözüldüğünü açıkladı. 

Büyükelçilik Türk vatandaşlarına uygulanan randevu kısıtlamalarının kaldırıldığını belirtti. Bu haberi takiben Türk Dışişleri Bakanlığı'nın da ABD vatandaşlarına uygulanan kısıtlamaları kaldıracağı açıklandı.  

Türkiye Washington Büyükelçiliği, vize kısıtlamasının ABD ile eş zamanlı olarak kaldırıldığını duyurdu.

Washington Büyükelçiliği, ABD'nin Ekim ayında aldığı kararın ardından mütekabiliyet ilkesi esasında benzer ifadelerle bir açıklama yaparak ABD vatandaşlarına yönelik vize kısıtlaması uygulanacağını duyurmuştu.

Washington Büyükelçiliğin'den yapılan açıklamada, yargı süreci ile ilgili herhangi bir güvence verilmediği belirtildi. 

Haberin ardından dolar/TL kurunda hızlı bir düşüş görüldü. Kur 3,78'in altına kadar geriledi. BIST-100 endeksindeki yükseliş TSİ 16:56 itibariyle yüzde 1,9’u buldu.

Açıklama büyükelçiliğin resmi Twitter hesabından duyuruldu. 

Açıklamada "OHAL döneminde tutuklanan ABD vatandaşları için kaygımız sürüyor. Türkiye'de güvenlik vize hizmetine yeniden başlamaya yeterli" ifadeleri kullanıldı. 

Açıklamada şu ifadeler geçti: 

"Ekim ayından bu yana Türk hükümeti, Türkiye’deki misyonumuzdaki yerel çalışanlara yönelik başka bir soruşturma bulunmadığı, Büyükelçilik ve Konsolosluklarımızdaki yerel çalışanlarımızın Türk yetkililerle iletişim de dahil olmak üzere resmi görevini yerine getirdikleri için gözaltına alınmayacağı ve tutuklanmayacağına dair üst düzeyde sağladığı güvenceye bağlı kalmıştır.

Türk hükümeti ileride yerel çalışanlarımızdan birini gözaltına almak ya da tutuklamak istediğinde Türk makamlarının Amerikan hükümetini önceden bilgilendireceğini kaydetmiştir.

Tutuklu yerel misyon çalışanlarımıza yönelik mevcut iddialara ilişkin ciddi kaygımız sürmektedir. OHAL altında tutuklanan ABD vatandaşlarının davalarına ilişkin kaygılarımız devam etmektedir."

Büyükelçilikten yapılan açıklamada Türkiye hükümetinin ABD'ye çalışanları ile ilgili verdiği güvenceye dayanarak kararın alındığına dikkat çekildi. 

ABD, Türkiye'deki konsolosluk çalışanı Metin Topuz'un tutuklanmasının ardından 8 Ekim'de Türkiye'den yapılan vize başvurularını süresiz olarak askıya almıştı. Türkiye de bu karara aynı şekilde karşılık vererek ABD'ye yönelik vize işlemlerinin askıya alındığını duyurmuştu.

 

Yumuşama sinyali olarak yorumlanan açıklamaların ardından ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği, Türkiye vatandaşlarının vize işlemi randevuları için en erken tarihin 2019 yılının Ocak ayı olduğunu açıklamıştı. 

İLK YORUMLAR

ABD Büyükelçilği'nin açıklamasının ardından STK temsilcilerini ilk değerlendirmelerini yaptı. 

TABA Amcham Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Akat, krizin çözülmesi için ABD ve Türkiye'de ciddi bir diplomasi yürüttüklerini söyledi. Akat, bu haberin iş dünyası için çok sevindirici bir haber olduğunu, çünkü ticaret ile uğraşanların vize krizinden çok ciddi şekilde etkilendiklerini belirtti. 

 

Yukarı

Business HT×