BIST 100 9.722,95 % 0,81
USD/TRY 32,5296 % -0,08
EUR/TRY 34,8004 % -0,18
Piyasalar
9.721,88
% 0,80
32,5296
% -0,08
34,8004
% -0,18
1,0688
% -0,12
45,35
0,00
2.333,73
% 0,50
87,92
% -0,57
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Erdoğan'dan Abdullah Gül'e: Bu üzücü olmuştur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Bu üzücü olmuştur

Erdoğan'dan Abdullah Gül'e: Bu üzücü olmuştur
28 12 2017, 07:08

Afrika turu sırasında Sudan'ın Sevakin Adası'nı Türkiye'ye tahsis eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yurda döndü.

Erdoğan, Ada'nın yanı sıra Sudan’da TİGEM’e 12 bin 500 hektarlık arazi teklif edildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı, Çad'dan da Türkiye'ye 200 dönüm arazi verildiğini söyledi. Çad'daki araziye Elcemine Türk Kültür Külliyesi inşa edilecek.

ABDULLAH GÜL'E ELEŞTİRİ

Öte yandan Erdoğan, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yargı muafiyetine dair KHK için yorumunu eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Geçmiş Cumhurbaşkanı’mızın da bir muğlaklıktan bahsetmiş olması üzücüdür. Neye dayanarak siz böyle bir muğlaklıktan bahsediyorsunuz? Hangi madde sizi bu muğlaklığa itebiliyor? Bu üzücü olmuştur. Kendileri tarafından yapılan o açıklama, aldığı retweet’lerle süreci çok farklı bir yere doğru işletmiştir." dedi.

"TARİH YENİDEN ŞÖYLE BİR AYAĞA KALKAR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika turunun Sudan’dan sonra ikinci durağı olan Çad’dan Tunus’a geçerken uçakta, Gazete Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Selçuk Tepeli’nin de aralarında bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sorulara geçmeden önce ziyaretlerinin kısa bir değerlendirmesini yapan Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

“Sudan ile Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey kurulmasını kararlaştırdık. Sudan bizimle üniversite kurmak istedi. Çad da farklı versiyonunu teklif etti. ‘Sudan-Türkiye değil de Afrika-Türkiye Üniversitesi olsa daha isabetli olur” dedi. ‘Sudan’a söz verdik, önce Türkiye-Sudan Üniversitesi’ni kuralım’ dedik. Daha sonra Afrika-Türkiye Üniversitesi için Afrika Birliği ile görüşmelerimizi yaparız, ona göre de öyle bir adım daha sonra atılabilir.

Sudan’da TİGEM’e 12 bin 500 hektarlık arazi teklif edildi. Tarım faaliyetlerine başlamamız için önemli bir adım olacak. Sevakin Adası’nı istedik. Bu gerçekleşirse TİKA ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile aslına uygun olarak yaparız. 300 odalı kervansaraydan bahsettiler. Bunlar gerçeğe dönüşürse paket turizmde ciddi adım atılabilir. Türkiye’den umre ziyaretlerine Sevakin üzerinden gitmek mümkün olur. Buraya uçakla gelinip oradan deniz yolu ile karşıya geçilir. Tarih yeniden şöyle bir ayağa kalkar.

Sudan, FETÖ ile mücadelede kararlı bir duruş sergiledi. Okullar Maarif Vakfı’na devredildi. Çad’da da FETÖ okulları Maarif Vakfı’na devredildi. Hartum Üniversitesi’nin şahsıma tevdi ettiği doktora unvanı coşkusunu da katılanlar gördü. Ömer Beşir devlet nişanı takdim etti, ben de milletim adına kabul ettim. Bütün arzumuz, -Çad Cumhurbaşkanı’na da söyledim- Afrika’nın kendi ayakları üzerinde durabilmesi. Çad’dan da 200 dönüm arazi istedim, o da kırmadı. Büyükelçilik için istedik. Adı, Elcemine Türk Kültür Külliyesi. Proje Afrika’da örnek olacak.”

 

"YASAL DÜZENLEME AÇIK"

Erdoğan'ın KHK için değerlendirmesi ise şu şekilde devam etti:

"Gerek Adalet Bakanı’mız, gerek hükümet sözcümüz bu konuyla ilgili gerekli cevapları vermiş durumdadırlar. Çıkarılmış olan yasal düzenleme son derece açıktır; biz bu düzenlemenin kararlılıkla ve aynen devamından yanayız. İddia edildiği türden, ileride yanlış yorumlamalar gündeme gelecek olursa, o vakit gereken müdahale zaten yapılır. Öyle bir durumda, ya yargı ya da parlamento, gereği neyse yapar elbet. Bu KHK’lar zaten parlamentoya da gidecek. Biz KHK’lar ile sadece süreci hızlandırıyoruz. Mesela, taşeronu da KHK’ya koymamış olsak, konu önümüzdeki yıla kalacaktı. Yani onu KHK’ya koymamızın nedeni de süreci hızlandırma amaçlıdır. Ama o da elbette Meclis’e gelecek, orada tartışılacaktır."

 

Yukarı

Business HT×