BIST 100 9.681,43 % 0,38
USD/TRY 32,5131 % -0,13
EUR/TRY 34,8021 % -0,18
Piyasalar
9.680,41
% 0,37
32,5174
% -0,11
34,8027
% -0,17
1,0693
% -0,08
45,35
0,00
2.320,31
% -0,07
88,16
% -0,29
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Atilla davasında artık söz jüride

ABD’deki Atilla Davası’nda jüri üyeleri karar vermek için değerlendirmelere başladı.

Atilla davasında artık söz jüride
AA 21 12 2017, 08:36

ABD'de devam eden Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla davasında savunma avukatları, mahkeme başkanı Hakim Richard Berman'a bir itiraz dilekçesi sunarak, 17-25 Aralık'tan sonra eski Bankalar Yeminli Murakıbı Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) firarisi Osman Zeki Canıtez'in hazırladığı raporun savcılık tarafından Atilla'yı suçlamak üzere kullanıldığını ve "deliller arasında yer almayan" raporun jüri önüne getirilmesi nedeniyle hatalı yargılama yapıldığını savundu.

Atilla davasının sonuna gelinirken dün (Salı) son kez söz haklarını kullanan savunma ve savcılık makamları arasındaki tartışmalar duruşmaların son gününde de devam etti.

Deliller arasında yer almayan bir raporun mahkeme huzuruna getirilmesinin "jüri üyelerinde önyargıya sebep olacağı" gerekçesiyle yasal olarak önemli bir sorun olduğunu savunan Atilla'nın avukatlarının dilekçesinin, Hakim Berman tarafından halen değerlendirildiği ve savcılık makamına da itiraz için yerel saatle 17:00'ye kadar süre verdiği bildirildi.

Atilla'nın avukatları dilekçelerinde, savcılığın çapraz sorgusunda "Atilla'nın İran yaptırımlarını ihlal ettiğini savunan bir uzman (Canıtez'in) raporunu sunduğunu", bu raporun deliller arasında olmadığını ve bunun jüri üyelerini yanlış yönlendirdiğini savundu. 

 

Avukatlar, yabancı bir ülkede hazırlanmış ve üzerinde kesin bilgiler olmayan bir raporun delil dosyasına girmeden mahkemeye getirilmesinin önemli bir yasa ihlali olduğu görüşünü dile getirdi.

SON SÖZ JÜRİDE

Öte yandan duruşmaların 17. gününde sabah toplanan mahkemede savunma ve savcılık makamı, jüri üyelerinin karar verme süreçleriyle ilgili konuları görüştü.

Jüri üyelerinin Atilla'ya yöneltilen 6 farklı suçla ilgili olarak oybirliğiyle karar alması gerektiğinden, üyelere verilecek talimat listesinde hangi başlıkların ne şekilde yer alacağı savcılık ve savunma makamları arasında geniş bir şekilde ele alındı.

Daha sonra jüri üyelerine Atilla'ya yöneltilen suçlamalar tek tek anlatıldı.

Ardından kendi aralarında karar verme sürecini konuşmak üzere toplanan jüri üyelerinin bugün veya yarın kararlarını açıklayabilecekleri kaydedildi. 

 

Ancak jürinin karar üzerinde uzlaşamaması halinde mahkeme başkanının "yeniden yargılama" kararı verme olanağının da bulunduğu belirtildi.

KORKMAZ'IN TANIKLIĞI İÇİN "KURALLARA UYGUN" DEDİ

Diğer yandan Hakim Berman'ın, sabahki oturumda FETÖ firarisi eski Komiser Yardımcısı Hüseyin Korkmaz'ın tanıklığı için "hukuk kurallarına uygun olduğu" nitelemesi yapması dikkat çekti.

Savcılığın mahkeme önüne tanık olarak getirdiği Korkmaz'la ilgili herhangi bir sorun bulunmadığını dile getiren Berman, bu kişinin tanık olarak dinlenmesini "tamamen yasal" ifadeleriyle tanımladı.

Hakim Berman, daha önce de Atilla'nın avukatlarının tanıklık yapan FETÖ mensubu firari eski Komiser Yardımcısı Hüseyin Korkmaz'ın "çalıntı deliller sunması" ve "yanlış ifade vermesi" nedeniyle "davanın hükümsüz kılınması" talebi reddetmişti.

Yargıç Berman, savunma makamının mahkemeye daha önce sunduğu delil yetersizliği nedeniyle Atilla'ya yönelik tüm suçlamaların düşürülmesi talebiyle ilgili ise henüz kararını açıklamadı. 

 

Yukarı

Business HT×