BIST 100 9.060,29 % 2,88
USD/TRY 32,3208 % 0,09
EUR/TRY 35,1136 % 0,12
Piyasalar
9.057,81
% 2,85
32,3210
% 0,09
35,1153
% 0,13
1,0807
% -0,20
47,68
-0,25
2.212,31
% 0,80
87,31
% 1,42
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yıldırım: Saldırıda bankalarımızı yalnız bırakmayız

Başbakan Binali Yıldırım, "Ekonomimize topyekun saldırı yapıldığında 'Ben bankaların işine karışmam' diyecek halimiz yok." dedi.

Yıldırım: Saldırıda bankalarımızı yalnız bırakmayız
HÜRRİYET 29 11 2017, 08:19

Başbakan Binali Yıldırım, uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch’in, ABD’deki davada Türk bankalarına ceza çıkması durumunda reytinglerinin düşebileceği değerlendirmesiyle ilgili olarak "Biz bankalarımızla, reel sektörümüzle, finans piyasalarımızla bir bütünüz. Gayet tabii ki, ekonomimize topyekün saldırı yapıldığında, ’Ben bankaların işine karışmam’ diyecek halimiz yok. Böyle bir durumda kimseyi yalnız bırakmayız" dedi. Hürriyet gazetesi, Pazartesi gecesi Londra dönüşü uçakta gazetecilere konuşan Yıldırım’ın açıklamalarını Çarşamba günkü sayısında yayımladı.

Yıldırım, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davayla ilgili "Tamam, bu dava hukuk meselesidir falan ama neticede bunun yine Türkiye, Türk siyaseti üzerinde bir algı operasyonuna, bir ekonomik sıkıştırmaya doğru yöneltildiği algısı bizde oluşmaya başladı." yorumunu yaptı.

Yıldırım, Türkiye’nin ambargo döneminde İran’la ilişkiler konusunda uluslararası hukuka uygun hareket ettiğini söylerken, "Biz ne yapmışız? İran’a petrol karşılığı ilaç ve gıda göndermişiz. Adam petrolünü vermiş, parasını buraya park etmiş, ihtiyaçları görülmüş. Petrol ticareti de, altın ticareti de yapılmış. Çeşitli ülkelerle... Efendim orada dolara çevrilmiş, İran’a efektif olarak verilmiş. Biz nereye gittiğini takip etmeye mecbur muyuz? Yapana sormuyor, bize yöneliyor. Kaldı ki, bu işi yapanlar yasaklı firmalar değil. Yaptığı zaman hiçbir yasağı yok." ifadelerini kullandı. 

 

VARLIK FONU TARTIŞMALARI

Başbakan Yıldırım, Varlık Fonu ile ilgili bir soru üzerine de "Belki baştan beklentiyi yüksek tutmuş olabiliriz. Bu tip oluşumlar birçok ülkede ilk 8-10 yıl kendini ispatlamakla uğraşır. Singapur’un Temasek’i 5-6 yıl zarar etmiş, daha sonra toparlanmış. Dün kurduk, bugün hemen para sayacağız, böyle bir sistem yok" diye konuştu.

Yıldırım, Çin bankası ICBC ile Varlık Fonu arasındaki görüşmelerin anımsatılması üzerine de "Birkaç görüşme var. Bir, büyük fonlar var, onlar ilgileniyor. Rusya Varlık Fonu ciddi işbirliği öneriyor. Niyet mektubu imzalandı. ICBC de ilgileniyor, başka ilgilenenler de var. Burada hemen bugünden yarına kucak dolusu para gelecek gibi bir amaç yok. Varlık Fonu’nun böyle bir amacı da yok" değerlendirmesini yaptı.

MHP İLE İTTİFAK KONUSU 

Başbakan Binali Yıldırım, MHP ile AK Parti'nin Anayasa referandumu sırasında fiili ittifak yaptığını belirterek, "Tek başına güçlü iktidarı olabildiğince büyük destekle sağlamak için MHP ile birlikteliğe gidebiliriz" dedi. 

Hürriyet'in haberine göre Yıldırım,  Londra yolculuğu sırasında gazetecileri yaptığı açıklamada, "MHP ile birçok  konuda aynı düşünüyoruz. Zaten Anayasa değişikliği sürecinde fiili olarak ittifak yaptık. Değişikliklerin hazırlanması, Meclis'te kabul edilmesi ve referandum kampanyasında savunulmasında, 16 Nisan'a kadar  neredeyse birlikte çalıştık. Orada da bırakmadık, 15 Temmuz sonrası da MHP yine aynı net duruşu ortaya koydu. Bugün de milli meseleler başta olmak üzere, birçok düzenlemede MHP'den olumlu katkılar görüyoruz.

Gayet tabii ki istikrarı, tek başına güçlü iktidarı olabildiğince çok daha büyük destekle sağlamak için böyle bir birlikteliğe gidebiliriz. Amaç 50 artı 1 değil, daha fazlası. Yarıdan ne kadar yüksek olursa, geniş kesimleri kucaklamak o kadar kolay olur." dedi.

Yıldırım, " Şimdi pek çok konuda birlikte hareket ettiğimiz parti ile neden yine beraber hareket etmeyelim? Buna engel bir sebep yok. Bu, gücümüz yetmediği için değil, yarısından çok daha fazlasının oyunu almak için olabilir." dedi. 

Yukarı

Business HT×