BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

'Kuzey Irak'ta Barzani dönemi sona erdi'

Mesut Barzani göreve devam etmek istemiyor, AFP'ye göre istifasını da vermiş durumda

'Kuzey Irak'ta Barzani dönemi sona erdi'
29 10 2017, 18:20

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani görevi bıraktı.

AA'nın haberine göre, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin yetkilerinin hükümet, Parlamento ve Adalet Konseyi'ne devredilmesi kararı, Parlamento'da yapılan oylama sonucunda oy çokluğuyla kabul edildi.

Reuters'ın haberine göre Mesut Barzani bir TV kanalına yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Dağlarımız dışında kimse Kürtlerle birlikte ayağa kalkmayacak. Bağımsızlık referandumu Irak hükümetiyle barışçıl çözümler bulma anlamı taşıyordu. Kerkük'ü savaşmadan Irak güçlerine teslim eden rakiplerimiz büyük bir ihanet gerçekleştirdiler. Referandum asla silinemeyecek. Irak artık Kürtlerin haklarına inanmıyor, referandumu IKBY'ye saldırmak için bir bahane olarak kullanıyor. Biz katliamı durdurmaya çalıştık, Irak güçleri ve Haşdi Şabi Amerikan silahları kullanarak ilerlemeye devam ettiler"

Öncesinde, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin Kasım'da görevini bırakması beklendiği basına yansımış, AFP'nin son dakika haberinde de Barzani'nin istifa ettiği iddia edilmişti.

ÇAVUŞOĞLU AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Barzani'nin görev süresini uzatmama kararı hakkında açıklamada bulundu.

Çavuşoğlu, "Barzani, seçim yasasını meclise getirmeyerek hata yaptı. Yapılan referandum da büyük bir hataydı. Yaptığı referandumda Kürt kardeşlerimizi birleştireceğini sandı fakat yapamadı. Orada bir çok Kürt partisi bu referanduma karşıydı. Fakat Barzani akıl hocalarını dinledi. kendi geleceği ile ilgili kararı kendi verir" dedi.

BARZANİ'NİN MEKTUBU

IKBY meclisinde düzenlenen Pazar oturumunda Barzani'nin daha önce yolladığı mektup okunmuştu.

Mektupta Barzani'nin şu ifadeleri yer aldı:

"1 Kasım itibarıyla süresi dolan başkanlık görevime devam etmek istemiyorum. Aynı zamanda başkanlık yasasının değiştirilmesi veya süresinin de uzatılmasını kabul etmiyorum. Başkanın yetki ve görevinden kaynaklı yasal boşluğun yaşanmaması için en kısa zamanda tarafların toplanması gerekiyor."

IKBY Başkanı Barzani, halk içinde "hakların elde edilmesi ve kazanımların korunması" için çalışmalarını sürdüreceğini kaydetti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin, 1 Kasım'da sona erecek olan başkanlık süresinin uzatılmasını kabul etmediği bildirilmişti.

 

Yukarı

Business HT×