BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3676 % 0,07
EUR/TRY 34,9259 % -0,26
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3676
% 0,07
34,9259
% -0,26
1,0775
% -0,12
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Wall Street’in en güçlü 6 ismi Bitcoin hakkında ne düşünüyor?

Wall Street’teki üst düzey yöneticiler kripto paralar hakkında düşüncelerini paylaştı

Wall Street’in en güçlü 6 ismi Bitcoin hakkında ne düşünüyor?
BUSINESS INSIDER 11 10 2017, 14:05

2017 yılı kripto para yılı gibi görünüyor, ancak Wall Street'in en güçlü oyuncuları böyle düşünmüyor.

Kripto para piyasası, blockchain teknolojisi ile güçlendirilen dijital paralar, sene başından bu yana 145 milyar dolarla yüzde 720 artış kaydetti.

İlk ve en büyük değere sahip Bitcoin 2017 yılından itibaren yüzde 350’den daha fazla bir büyüme gösterdi.  Bank of America Merrill Lynch tarafından yapılan bir ankete göre, 629 milyar doları yöneten 214 fon yöneticisi de Bitcoin’i en kalabalık ticaret havuzu olarak gördüğünü söyledi.

Aynı zamanda, kripto paraların piyasaya sürülmeden önce yatırımcılardan ilk fiyatların alınması ve bu yolla fon yaratılması anlamına gelen Initial Coin Offerings'ler (ICO), birkaç yüz milyon doların bir kaç saniyede yükseltilmesi için yüzlerce yeni işletmenin açılmasını sağladı.

Bunun üzerine 75'ten fazla kripto "hedge fon"  birden ortaya çıkarak, piyasada 1,000'den fazla sanal para ve ICO’lara yatırım gerçekleşti.

Piyasadaki bu büyüme Wall Street’in ilgisini çekerken üst düzey yöneticileri endişelendirmeye başladı.

Bu ay başından beri Wall Street’teki üst düzey yöneticiler kripto paralar hakkında düşüncelerini paylaştı.

1. JAMIE DIMON, JPMORGAN CEO'SU

Jamie Dimon, sanal para Bitcoin'nin bir “dolandırıcılık” olduğunu ve patlayacağını söyledi. Ayrıca, Bitcoin’in sonunun tarihteki ilk spekülatif balon olarak tanımlanan lale balonundan daha kötü sonuçlanacağını da konuşmasında belirtti.

Dev bankanın direksiyonundaki isim, herhangi bir traderının bitcoin işlemi yapması durumunda ise bir dakika içerisinde kovulacağını da sözlerine ekledi.

Dimon, "Bitcoin çalışmaz. İnsanların bir parayı yoktan var edebildikleri bir yerde iş yapamazsınız. Bu parayı satın alan insanların gerçekten akıllı oldukları düşünülemez" diye konuştu.

Bu para birimi ile işlem gerçekleştirecek bir bankacının şirketini ateşe atacağını söylemesinden sonra Bitcoin fiyatı yüzde 11'e gerilemişti.

2. RAY DALİO, BRİDGEWATER ASSOCİATES CO-CIO 

Dünyanın en büyük “hedge fon” kurucusu Ray Dalio, Dimon'un Bitcoin hakkında yaptığı konuşmayı yeniledi.

Bridgewater Associates'in milyarder kurucusu, Bitcoin'in "kabarcık" olduğunu söyledi.

Bitcoin'in iyi bir değer deposu olmadığını düşünen Dalio'nun bir para birimi için gerekli gördüğü ölçütlerin sanal parada mevcut olmadığını söylüyor.

"Bitcoin, içinde çok fazla işlem yapamazsın" diyen Dalio, "Bunu çok kolay harcayamazsın" diyerek sözlerini tamamladı.

Dimon bir başka konuşmasında Bitcoin’e olan karşı tutumunu yeniledi ve Dimon, ICO'lar için "Hiçbir şeyin yaratılmadığı bir şey: Benim için hiçbir değeri yok" dedi. "İnsanlar çok para kaybettiklerinde bu durum sona erecektir"dedi.

3. JAMES GORMAN,  MORGAN STANLEY CEO'SU

James Gorman, Wall Street Journal'ın ev sahipliği yaptığı bir konferansta, Dimon veya Dalio'dan daha farklı olarak kripto paralar hakkında ılımlı bir duruş sergiledi.

Gorman, Bitcoin'in "kesinlikle bir çılgınlıktan daha fazlası" olduğunu söyledi.

Yine de, Gorman dijital parada bir potansiyel görse de, sanal paralara yatırım yapmıyor.

Morgan Stanley’nin CEO’su "Sahip olan birçok kişiyle konuştum, oldukça spekülatif ama doğal olarak kötü bir şey olarak görmüyorum, tüm blok zincir teknolojisinin doğal bir sonucu" olduğunu söyledi.

4. LARRY FİNK,  BLACKROCK CEO'SU

Dünyanın en büyük yatırımcı şirketi olan BlackRock'un başkanı Larry Fink, Bitcoin gibi dijital para birimlerinin büyük bir potansiyel olduğunu söylüyor ama kripto para kullanımına dahil olmayı tercih etmiyor.

Bloomberg News ile yaptığı bir röportajda Fink, Bitcoin’in büyümesinin yasadışı davranışlara yönelteceğine işaret ediyor.

“Bitcoin, dünyada ne kadar para aklamanın yapıldığını belirliyor " diyen Fink “ gerçek küresel dijital para” olmasını gerektiğini belirtiyor.

"Ancak gerçek küresel dijital para birimi oluşturursak açık olalım, o zaman paranın aklanmasına artık gerek yok, her şey anlaşılır, her şey yoluna girer." 

5. LLOYD BLANKFEİN, GOLDMAN SACHS CEO'SU

Larry Fink sanal para hakkındaki düşüncelerini paylaştıktan sonra Goldman Sachs CEO’su kripto paralar hakkında bir tweet attı.

Blankfein "Hala Bitcoin hakkında düşünüyorum ve dijital para birimini onaylamaktan ya da kınamaktan uzak değilim" dedi.

Blankfein'in tweet'inden önce The Wall Street Journal, Goldman Sachs'ın Bitcoin ticaret operasyonu kurmanın çok erken evrelerinde olduğunu bildirdi.

Goldman sözcüsü The Journal'a, "Dijital para birimlerindeki müşterilerin ilgisine yanıt olarak, bu alanda onlara en iyi nasıl hizmet edebileceğimizi araştırıyoruz" dedi.

Goldman devam ederse, bu yıl değerinin yüzde 720'den 145 milyar dolarla patlayan kripto para pazarına giren ilk kredibilitesi en yüksek anlamına gelen "mavi çipli" finansal hizmetler şirketi olacak.

 6. AXEL WEBER, UBS YÖNETİCİSİ

Reuters tarafından yayınlanan rapora göre, 3 trilyon dolarlık finansal hizmetler şirketi UBS Başkanı Alex Weber, Bitcoin'in bir para birimi olarak kabul edilmesi için oluşturulan tasarıyı uygun bulmadığını söyledi.

Bir konferansta Weber, "Bitcoin’den neden bu kadar kuşkulandığım sıkça soruluyor, muhtemelen merkez bankası geçmişimden geliyor" dedi.

Weber, "Bir para biriminin önemli bir işlevi; bir ödeme aracı olması, genel kabul görmesi, bir değer deposu olması ve işlem görmesidir" diye ekledi ve  "Bitcoin yalnızca bir işlem para birimidir" dedi.

Yukarı

Business HT×